MASTERLY THE HAGUE;
DUTCH DESIGN EERT OUDE MEESTERS
Nederland is een unieke kunst- & designbeurs rijker en ik kan nu al niet wachten op de volgende editie.
Masterly The Hague was wat mij betreft een groot succes! De kracht van het concept,
waarbij meer dan 50 hedendaagse ontwerpers zich lieten inspireren door historische schilderijen
en hun ‘custom made design’ samen met het oude meesterwerk presenteerden
op een van de mooiste locaties in Den Haag, smaakte bij binnenkomst al naar opvolging.
En die gaat er ook komen. Voor degenen die deze eerste editie hebben moeten missen,
maakte ik deze compilatie. Geniet!

Reis door de Gouden Eeuw
De presentatie startte in de zogenaamde ‘Royal View Room’ met uitzicht op de Hofvijver en het Binnenhof, dat tijdens de Gouden Eeuw het verblijf was van Amalia van Solms, de toenmalige prinses van Oranje. De portretten van Amalia en haar man prins Frederik Hendrik, en nog een aantal historische schilderijen, dienden als muzes voor o.a. Moooi Carpets, Viktor & Rolf en Carina Wagenaar.
Carina Wagenaar ontmoette ik in 2016 tijdens Masterly – The Dutch in Milan in het sprookjesachtige Palazzo Francesco Turati, waar ik meteen al gefascineerd raakte van de verhalen die zij vertelt via haar prachtige medaillons. In dit unieke exemplaar zie je het heroïsche levensverhaal van de succesvolle ‘stedendwinger’, stadhouder en staatsman prins Frederik.



Stilleven als decor voor pronkstukken
In de Pronkkamer van Masterly The Hague hing een van de mooiste schilderijen van Abraham van Beijeren; een stilleven met bijzondere voorwerpen, op stijlvolle wijze uitgestald op fluweel. Dit prachtige decor inspireerde o.a. Carina Riezebos, die daar een deel van haar collectie Sparkling Objects toonde.
En ook deze Carina ontmoette ik in 2016 in Milaan. Al sinds 2010 brengt zij producten uit van glas en kristal, die zich op het grensvlak van kunst en de toepasbaarheid daarvan bevinden. “Graag refereer ik aan de mooie dingen in het leven. Schoonheid en vakmanschap zijn van kinds af aan voor mij van bijzondere waarde geweest en mijn liefde voor het materiaal en kristal voelt alsof het hoort bij mijn natuur.”



Rijkdom uitgebeeld in juwelen en stoffen
In de stijlkamer grenzend aan de binnentuin van een van de historische panden, werd de bezoeker getrakteerd op portretten met mooie jonge dames, hun allerduurste juwelen en hun gedecoreerde kleding. Met dit inzicht ging o.a. H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme, een van de deelnemers aan dit festival, aan de slag. Dat leidde tot een bijzonder nieuw sieraad. “Ik wilde een draagbaar sieraad maken waarin verfijning en ambacht samenkomen. Het is fantastisch om 17e-eeuwse kunst te combineren met Dutch design.”
Atelier Art of Blends creëerde voor Masterly The Hague een aantal unieke shawls, waarin heden en verleden, diverse kleuren en stijlen samengaan. De shawls geven niet alleen meer uitstraling en waarde aan je outfit, maar zijn ook heel toepasbaar in je interieur als ‘eclectic art piece’.



Hulde aan curator Nicole Uniquole, aan taxateur Willem Jan Hoogsteder en natuurlijk aan alle ontwerpers, die zich zo goed hebben verdiept in hun muzes en hun werk daarop toepasten. Tot een volgende, even zo bijzondere ontmoeting!
