VERRIJKING EN VERDIEPING OP JUBILEUMEDITIE
VAN KUNSTBEURS PAN AMSTERDAM
De 30e editie van kunstbeurs PAN Amsterdam weerspiegelde de tijdgeest
onder het motto ‘eclectisch leven, eclectisch verzamelen’.
Met een kwalitatief hoogwaardig aanbod en een nog grotere diversiteit in disciplines,
was de beurs dit jaar interessant voor een nóg breder (en jonger!) publiek dan voorgaande jaren!

De nieuwe, verrassende opstelling van deze kunstbeurs in ontwikkeling (een spannende en tegelijkertijd laagdrempelige mix & match) deed de zintuigen extra prikkelen, de ogen en het hart openen, verleiden, verrijken en verdiepen. Daardoor ontstond er een hele interessante dynamiek tussen de bezoekers en de deelnemers. En met de ‘Meat Bar’, ‘Fish Bar’ en ‘Oister Bar’ in de wandelpaden was het voor alle gelederen gewoon heel aangenaam toeven in de RAI Amsterdam!
Wie meer wilde weten over de verschillende kunstdisciplines en -stromingen kon op stap met een kunstexpert in een ‘Rondje PAN’. Magazine Residence organiseerde net als vorig jaar hun ‘Art Talks’ met live speed interviews met kunstenaars en createurs in een catchy ambiance. En fonkelnieuw dit jaar was het PAN Podium met inspirerende, interactieve presentaties over uiteenlopende kunstonderwerpen, zoals bijvoorbeeld ‘100 jaar Gispen’ en ‘Wat maakt een Classic Car tot een waardevol kunstbezit?’.


Een van mijn absolute highlights op de kunstbeurs was het werk ‘Vissersschepen voor de kust van Scheveningen’ van Hendrik Willem Mesdag. Dit doek, met een typische oud Hollands tafereel, knipoogt naar een toekomstig blog van LEEM Wonen over de Haagse School. Na een interessant ‘speed college’ over Haagse Schoolkunst, werd ik uitgenodigd binnenkort naar Albricht Oosterbeek te komen, waar nog meer van de collectie hangt. Daar verheug ik me enorm op!
Bij Aronson Antiquairs schitterde een antieke aardewerk lampetkan, naast een paar prachtige kommen en zoutvaatjes. Zoals jullie weten, heb ik een guilty pleasure voor Delfts Blauw dus deze kunstwerken zógen mij gewoon de stand in. Prachtig.



Ook ben ik een liefhebber van stillevens. Het bloemstilleven van Anna Ruysch is heel bijzonder want vrouwelijke ‘oude Hollandse meesters‘ zijn zeldzaam en helemáál als je weet dat de dame in kwestie pas 19 lentes telde toen zij dit meesterwerk maakte.
De bloemstillevens van Bas Meeuws hingen er ook. Ik kon het dus niet laten even bij hem langs te gaan om te vragen hoe het hem verging in de galerie van Per van der Horst. Hij vertelde al wat werken te hebben verkocht, dus vanzelfsprekend vermaakte Bas Meeuws zich zeer!
Bij Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs hing ‘Still Life with parrot and butterfly’ van Hans Withoos, verre familie van de 17e eeuwse schilder Matthias Withoos die landschappen, stadsgezichten en stillevens schilderde. Eeuwen later ging zijn nazaat Hans ermee aan de slag en combineerde de schilderijen van toen met beelden van nu, waar dit mooie werk er een van is.



Ik had nog uren kunnen blijven, rondstruinend door en genietend van al dat moois. Maar helaas, ik moest weer naar huis. Terug in het alledaagse. Gelukkig is een jaar zó voorbij….