CENTER PIECES
* MARGOT VAN LEEUWEN *
In de rubriek Center Pieces bieden we kunstenaars en product ontwerpers de kans
te vertellen over wie ze zijn, wat hen drijft en wat hen bezighoudt.
Lees hier hoe Margot van Leeuwen denkt over het fenomeen online presence.

OVER MARGOT
Margot ontwerpt en bewerkt natuurlijke materialen tot een 2- of 3D werk in een ambachtelijk viltatelier, genaamd VivaVilt.
CREËREN MET VONDSTEN UIT DE NATUUR
“Mijn vader werkte met hout en kon alles zelf maken. Heerlijk vond ik dat. Die puurheid en onafhankelijkheid van het werken met natuurlijke materialen. Mijn moeder heeft gewerkt als weefster en is zeer bedreven in verschillende handwerktechnieken. Zo groeide ik op tussen de makers en ondertussen verzamelde, bouwde en creëerde ik met vondsten uit de natuur. Ik had ook een fascinatie voor kunstenaars en dan vooral hun werkplaats. Ik keek mijn ogen uit toen ik op een dag mocht kijken in het atelier van de vader van een vriendin, de bekende kunstschilder Fer Hakkaart. Wat een nieuwe wereld ontdekte ik daar!”
CONTROLE OVER MATERIAAL EN PROCES
“Na een journalistieke en grafische opleiding heb ik lange tijd op verschillende opmaakredacties gewerkt, maar dat vond ik toch veel te veel computerwerk. Ik kan niet stilzitten en heb altijd duizend ideeën tegelijk. In mijn vrije tijd ben ik altijd met tekenen en textiel bezig gebleven.
In 2001 kwam ik in aanraking met vilt maken en wist ik direct dat dit was waar ik altijd naar had gezocht. Dat directe tactiele werk, het pure materiaal dat altijd weer anders is en de controle over het materiaal en het krimpproces. Toen viel alles op z’n plek.”
SLOW ART
“Het werken met wol is echt een ambacht; ‘slow art’. Van het uitzoeken van schapenvachten, het wassen, kaarden (kammen) en verven tot uiteindelijk het vilten. En na het vilten worden alle werken ook nog eens ‘gestyled’. Afhankelijk van het soort viltwerk wordt het na het drogen gestoomd, gestreken, geschoren of gekamd en eventueel door mij nog (plantaardig) geverfd. Ik wil eigentijdse kunst maken die zo dicht mogelijk bij de natuur blijft; de combinatie van oeroude technieken, wol van lokale schapen, kleur uit planten die ik pluk in bermen en de spierkracht die nodig is nodig om het vilt te maken.”
CONNECTIE MET MENSEN OVER DE HELE WERELD
“Ik geef mijn ervaring en expertise graag door aan anderen. Door les te geven, verspreid ik het ambacht en word ik zelf ook weer geïnspireerd. Door de pandemie kon ik opeens geen live les meer geven. Ik ben toen gaan testen met digitaal lesgeven via Zoom. Dat is me heel goed bevallen. Eerder had ik nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn. Het is natuurlijk niet hetzelfde als een live, maar ik heb toen wel ervaren, dat de connectie met mensen over de hele wereld heel veel energie geeft.
Sinds een jaar ben ik tevens te vinden op Instagram en dat levert ook weer nieuwe verbindingen en opdrachten op. Bijzonder, dat je via de digitale wereld zo veel nieuwe inzichten en erkenning krijgt! Een goede ontwikkeling voor alle kunstenaars.”
ECOLOGISCH VERANTWOORD NAAR DE TOEKOMST
“Het werken met natuurlijke materialen is nooit hetzelfde. Je bent afhankelijk van wat er beschikbaar is. Dit bepaalt mede de aard van het werk. Dat geldt ook voor het verven met planten. Naast wild plukken van bloemen en planten, heb ik sinds een paar jaar verfplanten in mijn tuin. Voor de beste resultaten gebruik ik regenwater. Zo blijkt ecologisch verantwoord ook nog het mooiste werk op te leveren.
Naast wol gebruik ik ook plantenvezels en zijde in mijn werk. Om meer bewust te worden van de materialen die ik gebruik, kweek ik sinds kort ook mijn eigen zijde. Zo kom je telkens een stapje verder naar het volledig beheersen van proces en materialen. Mijn missie is, om anderen ook de schoonheid van natuurlijke kunst te laten ervaren. De oorsprong, de natuur die we mijns inziens een beetje zijn kwijtgeraakt. Ik weet zeker, dat wol ook in de toekomst blijft verbinden: vezels en mensen.”