5 x dé topstukken van de Tefaf volgens LEEM Wonen
(want over smaak valt niet te twisten)
Dit jaar kreeg LEEM Wonen de kans om ’s werelds meest toonaangevende evenement in zijn soort te bezoeken:
Tefaf Maastricht! Heel blij was ik met de uitnodiging, maar toch ook een tikje onzeker,
aangezien ik een leek ben op het gebied van kunst en antiek.
Maar hé, natuurlijk ben ik wel in staat om mijn eigen topstukken te bepalen, want kunst is beleving en roept
een bepaalde emotie op. En als het mij iets doet, dan is het goed. Toch? Dus hierbij mijn eigen Top 5.
Ik ben benieuwd welke van mijn topstukken jij het mooist vindt!


Op nr. 5: Het design van de beurs
Buiten het feit dat de voorzitter van het grootste pop-up museum ter wereld, Willem van Roijen, voor vernieuwing predikte dit jaar en begon met een succesvolle wijziging van het vloerplan, kreeg de hele uitstraling van de beurs een verjongingskuur. En dat viel op!
Het geweldige bloemenkunstwerk, onder andere verzorgd door Jasmijn Bloembinders uit ‘mijn eigen stadje’ Haarlem, is direct de eyecatcher van het ENTREE. En ook de wandelpromenades zijn prachtig aangekleed met stemmige lentebloeiers.
Ongeveer tweederde van de deelnemers heeft hun stand aangepast en een eigentijdse, moderne uitstraling gegeven met heldere, strakke lijnen zodat de getoonde werken optimaal tot hun recht kunnen komen. Een van de stands met een geheel nieuwe uitstraling was Hemmerle met hun tijdloze juwelen, waar beursarchitect Tom Postma een spectaculair raster als omsluiting creëerde. Bijzonder en indrukwekkend; met recht een van de topstukken van de Tefaf!


Op nr. 4: Zichtbaar handwerk
In de categorie Moderne Kunst vond ik een aantal mooie voorbeelden van werken waar letterlijk flink aan geknutseld is. Links een doek waar met VERF poppetjes op ‘gezet’ zijn, waardoor ook een schaduw ontstaat die vervolgens nog eens extra is ingekleurd met zwarte verf. Nét echt!
En in het midden een detailfoto van een kunstwerk van Landau Fine Art gemaakt van rijstpapieren pakketjes, die allemaal vakkundig zijn ingepakt en gestrikt met touw en al. Wat een monnikenwerk! Er hingen drie van deze werken vlak naast elkaar; eentje in het rood, eentje in bruin-papierkleur en eentje in het blauw. Heel bijzonder. Het sprak mij wel aan in ieder geval.
Tot slot aan de rechterkant een prachtig werk, genaamd ‘View of Delft’ van Ben Brown Fine Arts, gemaakt van oude postcards. Een groot werk ook, met afmetingen van 180x216cm! Ik heb er heel lang naar staan kijken en het was supercool om te zien hoe deze verzameling van verscheurde kaarten zo’n geweldig beeld vormen.



Op nr. 3 : Delfts Blauw, mijn guilty pleasure
Schuldig! Ik had het op de PAN AMSTERDAM ook al….en nu op de Tefaf kon ik wederom mijn ogen niet afhouden van al het Delfts Blauwe aardewerk. Kun je je mijn BLOG OVER DELFTS BLAUW IN HUIS nog herinneren? Ik zou willen dat ik een van onderstaande topstukken mee naar huis kon nemen!
Met recht is de blauw-witte tulpenvaas (foto links) van Luis Alegria opgenomen in de speciale catalogus van de Tefaf 2016. Daarin staat aangegeven dat de vaas in piramidevorm is opgebouwd, verdeeld in twee afzonderlijke delen. Het onderste deel bestaat uit een vierkante voet op vier pootjes en is versierd met panelen van cherubijnen en omgeven door bloemen.
Het bovenste gedeelte heeft twee pagodes met tuiten en een obelisk, beschilderd met bloemen, takken en decoratieve patronen.



Op nr. 2 : Pablo Picasso, de held van Matisse
“Oude meesters zijn historisch gezien de kern van de beurs”, aldus Van Roijen, maar de topstukken uit die league worden natuurlijk steeds schaarser. Bof ik dus even dat ik een aantal Picasso’s live heb mogen aanschouwen! De prijzen liegen er niet om; ik zag een Picasso van rond de € 100.000,-. En als ik de directie van de Tefaf moet geloven, is er in de eerste dagen van de BEURS al flink verkocht. Tja, op deze beurs kijken we niet op een nulletje meer of minder.
Picasso werd bijna aanbeden door Matisse, maar andersom ook. Zij konden elkaars werk zeer waarderen. Picasso zei eens: “Er is niemand die zorgvuldiger naar zijn werken heeft gekeken dan ik. En er is niemand die met meer zorg naar de mijne heeft gekeken dan hij.” De werken van beide heren hingen dan ook gebroederlijk bij elkaar en op een van de wanden stond onderstaande quote geschreven:
“All things considered, there is only Matisse.”
– Pablo Picasso.


Op nr. 1 : De Jonge Rembrandt
We dachten ‘m nooit meer terug te zien maar onlangs dook ie toch op bij een veiling en hing ie nu als de grote publiekstrekker op de Tefaf.
“De Duitse kunsthandel Daxer & Marschall biedt een portret van een jonge Rembrandt uit circa 1630 te koop aan. Op het schilderij van ongeveer 40 bij 45 centimeter is Rembrandt afgebeeld toen hij ongeveer 25 jaar oud was. Tot de jaren zeventig werd gedacht dat het portret door de meester zelf was gemaakt. Daarna gingen kunstexperts ervan uit, dat een van Rembrandts leerlingen het heeft geschilderd in zijn atelier. Ook kenner Ernst Van de Wetering meent, dat het in Rembrandts atelier is gemaakt.” Aldus het Parool. Over topstukken gesproken! Ondanks de drukte bij dit werk, kon ik toch nog dichtbij komen en deze aardige foto maken.


Met deze klapper van Rembrandt eindigt mijn tour over de Tefaf. Hopelijk vonden jullie het net zo verslavend als ik. Want op het laatste paviljoen dat ik bezocht, kocht ik een abonnement op het kunst-, antiek- en designmagazine Collect. Hoe leuk?! Nu word ik iedere maand op de hoogte gehouden van wanneer wat en waar te zien is en kan ik jullie blijvend informeren over dit interessante fenomeen!
Zo kan ik jullie nu dus vertellen dat van 30 maart t/m 3 april Unfair Amsterdam plaatsvindt. Een kunstbeurs in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek, die aanstormende hedendaagse kunstenaars de kans biedt hun werk te presenteren. Dan ben je in één keer bijgeschoold over wat er gebeurt op het gebied van jonge makers en je kunt ze ook nog eens persoonlijk ontmoeten. En zo kijk ik ook nu al weer uit naar PAN Amsterdam aan het einde van het jaar! Tot dan?