THEATRE DES ARTS KIEST HISTORISCH DECOR
VAN DE SODAFABRIEK IN SCHIEDAM
Waar Amsterdam floreerde in de 17eeeuw, had Schiedam zijn Gouden Eeuw zo’n 100 jaar later.
Hoe dat komt? Er was drank in het spel:- ) De stilgevallen drankimport uit Frankrijk
maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Om deze industrie
met branderijen en distilleerderijen verder te ontwikkelen en de Schiedamse jenever
wereldwijd te exporteren, werden diverse pakhuizen gebouwd. Twee van die pakhuizen
hebben de tand des tijds doorstaan en vormden vorig weekend tijdens de
Open Monumentendagen het decor van Theatre Des Arts.

SCHOONHEID EN SFEER
Na de teruggang van de jeneverindustrie in het laatste kwart van de 19eeeuw, werden twee pakhuizen – Lijfland en Coerlandt – in gebruik genomen als sodafabriek. De processen rondom het kristalliseren van soda werden door de jaren heen weliswaar steeds veranderd maar brachten hoe dan ook schade toe aan de gezondheid van de fabrieksarbeiders en aan de panden. De stenen schilferden af en het hout vervezelde. De lange leegstand na de sluiting van de fabriek in 1975 deed de panden ook geen goed. Toch zagen vooral buurtbewoners nog altijd de schoonheid en de sfeer van de oude pakhuizen, waardoor de gemeente van Schiedam uiteindelijk instemde met restauratie.



ONCONVENTIONELE EXPOSITIE
Heden ten dage biedt de SodaFabriek decor aan ondernemers, kunstenaars, studenten met afstudeerprojecten, festivals, en andere creatieve uitspattingen. Op 14 en 15 september jl. vond op deze locatie de bijzondere expositie ‘Theatre Des Arts’ plaats. De historie en het huidige uiterlijk van het pand brachten Ruud van der Splinter van Dutch Luxury Design en mijzelf op het idee een onconventionele en verrassende expositie te organiseren onder de vlag van ons nieuwe multi-sided platform Associates Des Arts. Dat was overigens wel sneller gezegd dan gedaan….



EEN WARE METAMORFOSE
Want tussen de bedrijven door wordt de SodaFabriek gerestaureerd door architect Peter van Velzen, die daarin is gespecialiseerd. Je kunt je daarom voorstellen, dat we een week voor het event alle expositieruimtes enigszins stofvrij moesten maken. Dus: handen uit de mouwen, vegen, stofzuigen en poetsen! Na drie volle schoonmaakdagen konden de verschillende expositieruimtes inclusief het karakteristieke trappenhuis en het ‘Theatre Café’ worden ingericht. En ik overdrijf niet als ik zeg, dat zowel bezoekers als betrokken in positieve zin verbijsterd waren over deze ware metamorfose!

Deze eerste editie van Theatre Des Arts smaakt naar meer, dus stay tuned; de agenda voor 2020 wordt binnenkort gepubliceerd!
Tekst en foto’s: LEEM WONEN