BRUSSELS ART FAIR BRAFA ONTWIKKELT ZICH
TOT MONDIALE BAROMETER
De Brafa Art Fair, opgericht in 1956, is een van ’s werelds oudste en meest prestigieuze
kunstbeurzen, beroemd om de hoogwaardige kunst, antiek, moderne en hedendaagse
kunst en design. Brafa strekt zich uit over 9 dagen van eind januari tot begin februari.
Het eerste grote kunstevenement van het jaar is daarmee de barometer van de kunstmarkt.
Gezien dit gegeven, en het feit dat ik nu ook met Associates Des Arts steeds meer
met kunst te maken heb, vond ik het interessant om eens een kijkje te gaan nemen.
Op naar Brussel dus!

MODERNER
De organisatoren van de BRAFA hebben altijd hard gewerkt om de kwaliteit van de deelnemers elk jaar te verbeteren, en tegelijkertijd het vriendelijke karakter van het evenement te behouden. De beurs wordt ook steeds moderner. In 2009 werd de naam ‘Belgian Antiques Fair’ omgedoopt tot BRAFA: de Brussels Antiques & Fine Arts Fair. Op 30 september 2009 werd de beurs geplaatst onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Paola. Na een volledige renovatie van het evenement in 2014, is BRAFA nu synoniem aan de Brussels Art Fair.


INTERNATIONALER
De voorzitter van BRAFA, Harold t’Kint de Roodenbeke geeft aan dat de beurs ook steeds internationaler wordt. Er waren dit jaar 83 internationale galeries versus 50 uit België. Van die internationale partijen groeiden het aantal Nederlandse en Italiaanse galeries het meest.
“Dit geeft een mondiale aantrekkingskracht aan, waarbij internationale uitwisselingen belangrijker worden. Ik denk dat deze mix het aanbod van kunst in z’n algemeenheid verbetert”.
Ik ben het daar helemaal mee eens. Ook gezien het feit dat interieurs steeds meer een eclectische uitstraling krijgen omdat mensen nu eenmaal (vaker) reizen en multiculturele invloeden mee naar huis nemen. Het toepassen van kunst in een mix van stijlen wordt gemakkelijker als die kunst ook bereikbaarder wordt.


65-JARIG JUBILEUM
Het 65elevensjaar van BRAFA werd op originele wijze gevierd met een exclusieve tentoonstelling en verkoop van vijf segmenten van de Berlijnse muur. Dit initiatief sluit goed aan op de BRAFA, omdat het wordt georganiseerd door non-profit organisaties. Het doel is nooit om winst te maken, maar om een hoogkwalitatieve kunstbeurs te organiseren, met de beste exposanten en de mooiste objecten van dat moment.
Daarnaast werden ook diverse interessante Art Talks georganiseerd. De lezing over de komende tentoonstelling ‘Van Eyck – Een optische revolutie’ had mijn volledige aandacht. Niet alleen omdat ik Het Lam Gods in 2018 zelf bezocht in Gent, maar ook omdat de restauratie van het stuk – dat drie jaar duurde – onlangs voltooid is, wereldwijde aandacht kreeg en voor uiteenlopende reacties zorgde.
Al met al zeer de moeite waard en wat mij betreft een fijn opwarmertje in aanloop naar de komende kunst evenementen!