EEN KNAP STAALTJE IJZERWERK
VAN STALENDEURENHUYS IN VILLA IN HILVERSUM
Om de hoek van het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid in Hilversum,
op de plek waar ooit het oude mediapark was gevestigd en tussen huizen ontworpen
door beroemde architecten zoals Berlage, is recentelijk een nieuwe villa gebouwd.
Ik was uitgenodigd voor een artikel over StalenDeurenHuys, een Belgisch bedrijf
dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van stalen deuren.
Want in deze nieuwe villa is een knap staaltje (ijzer)werk afgeleverd!

VAN ‘VILLA ACHTERWERK’ NAAR DROOMVILLA
De bewoners vertellen dat zij, tijdens hun zoektocht naar een nieuwe woning in Hilversum, op een zeker moment terechtkwamen bij een oud, leegstaand pand, gelegen op het oude mediapark. Hoewel het er allesbehalve fraai uitzag, had het zeker potentie en gingen ze het avontuur aan. Waar ooit het programma Villa Achtwerk werd opgenomen, zou nu dus hun droomvilla komen te staan!
Aanvankelijk was het plan om de contouren van het oude pand te behouden en te gaan bouwen vanaf de bestaande fundering. Maar een en ander verkeerde in dermate slechte staat, dat het geheel met de grond gelijk moest worden gemaakt en er een compleet nieuwe villa werd opgebouwd.


OPEN SPACE EN TOCH INTIEM
Voor de draagconstructie werd houtskeletbouw gekozen. Hout is een relatief licht bouwmateriaal, dat vervoer, verwerking en toepassing vereenvoudigt. Daarnaast is het duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal. Vervolgens is de villa door de bewoners zelf ingedeeld. Hierbij ging de voorkeur uit naar open ruimtes, waarbij het geheel toch ook intiem moest aanvoelen.
Voor wat betreft de interieurstijl is een mix van rauw en decoratief toegepast, wat heeft geresulteerd in een unieke en spannende eigenheid. Wat hierbij met name opvalt, is de combinatie van oude erfstukken en moderne design pieces en het gebruik van diverse kunstwerken in verschillende stijlen. De foto uit de serie Dutch Delight van fotograaf Frank van Driel boven de gashaard springt direct in het oog, net als het stilleven met bloemen in een glazen vaas van Jan Davidsz de Heem. Die laatste is op textiel afgedrukt, waardoor het de akoestiek in de open ruimte verbetert.


IJZERSTERK MAATWERK ALS EYECATCHER
Op de begane grond is een duidelijke verdeling aangebracht tussen de lounge, de dining en de keuken. Om die gewenste intimiteit te creëren en toch dat ‘open space’ gevoel te behouden, bedachten de bewoners om een zowel vanuit de gang als vanuit de lounge stalen deuren te laten plaatsen. Om hun ideeën te concretiseren, maakten zij een afspraak met StalenDeurenHuys, waarover zij in een woon magazine hadden gelezen.
In het atelier van StalenDeurenHuys in België werden zij geïnspireerd door en geïnformeerd over diverse modellen, waarna op locatie de maten werden opgemeten en een ontwerp op maat werd gemaakt. Er is omwille van de lichtinval kozen voor vaste zijramen met dubbele openslaande taatsdeuren, die zijn voorzien van de smalst mogelijke profielen waardoor een spel van strakke lijnen en vlakken is ontstaan. De bijzondere deurgrepen maken het mooi af.
Normaliter gaan taatsdeuren open tot zo’n 90 graden, maar StalenDeurenHuys creëerde hier een ‘zwaai’ van maar liefst 175 graden vanuit beide ruimtes. Ook is gedacht aan een ‘parkeerstand’ en sluiten de deuren automatisch met vertraging en geheel geruisloos.


HARDE ELEMENTEN VERSUS ZACHTE TEGENHANGERS
De stalen deuren zijn min of meer op organische wijze het uitgangspunt geworden voor de rest van het interieur. Zo passen de zwarte houten raamdecoratie en de betonnen vloer er heel goed bij, net als bijvoorbeeld de verschillende designstoelen rondom de eettafel. Als ‘zachte en gezellige’ tegenhangers vinden we hier en daar wat roze accenten, zoals de lampenkappen en in de afbeelding op het kleed in de lounge en ook de kleurrijke schilderijen dragen bij aan dat beeld.
Ben je ook op zoek naar een dergelijk staaltje (ijzer)werk? Dan ben je van harte welkom in het atelier van StalenDeurenHuys te Dessel (BE).