INTERVIEW MET DE ‘MASTERLY’
MEUBELONTWERPERS MAISON SUMMIER
Tijdens de persbijeenkomst van ‘Masterly – The Dutch in Milano’ op Salone del Mobile,
liep ik in het trappenhuis van het sprookjesachtige Palazzo Francesco Turati
letterlijk tegen een prachtig meubelstuk aan. Het bleek de ‘Salonpoef’ van Maison Summier te zijn.
De foto die ik daarvan maakte en op Instagram postte, werd door velen opgepikt,
waaronder ook door Maison Summier zelf.
Sindsdien onderhielden we contact. Nu Maison Summier aan de vooravond staat
van een nieuw concept, leek het mij een goed idee om hen aan jullie voor te stellen.
Voilà, een interview met de Masterly meubelmakers van Maison Summier!

Wat doet Maison Summier precies?
Sandra Broerse: “Allereerst ontwerpen en maken we wat we zelf mooi vinden en in ons eigen huis zou passen. Daarnaast werken we vanuit een historisch perspectief. We hebben beiden een passie voor geschiedenis en klassieke kunst, of te wel: de Oude Meesters. Wij willen ons toeleggen op het ontwikkelen van concepten vanuit dat historisch perspectief, ambachtelijk vervaardigd, maar met een hedendaagse uitstraling. Tevens is het onze ambitie om de objecten in Nederland te vervaardigen. Waar mogelijk doen we dat zelf, en indien nodig zoeken we een partner uit de regio. Zoals bijvoorbeeld een smederij uit onze woonplaats Hilversum; zij maken op ambachtelijke wijze voor ons de massief RVS poten van de Salonpoef.”
Hoe zijn jullie aan de naam Maison Summier gekomen?
Mike Westra: “Maison Summier heeft voor ons meerdere betekenissen. Onze core is interieur; meubelstukken voor in huis (maison). We begonnen onze business met weinig middelen (summier) maar we waren vastbesloten om daar iets moois en succesvols van te maken. Tevens zijn we van mening dat een mooi interieur moet bestaan uit een paar mooie, krachtige basiselementen. We houden niet van volgepropte ruimtes en teveel meubelen; less is more. Vandaar ‘Maison Summier’.


Ik spotte jullie voor het eerst op Masterly – The Dutch in Milano. Wat een eer om daar te staan! Hoe hebben jullie dat ervaren?
“Nicole Uniquole selecteerde onze Salonpoef kort nadat we ermee naar buiten traden. We vinden het nog steeds een enorme eer deel uit te maken van de selectie van Masterly 2017. Het was een geweldige ervaring! We hebben goede contacten opgedaan, inspirerende mensen ontmoet en met de deelname hebben we onze naam zowel nationaal als internationaal gevestigd. We kregen media aandacht in Nederland, maar ook in Rusland en de Verenigde Staten en dat leverde onze eerste klanten over de grens op”, aldus Sandra.
Wat was precies het idee achter de Salonpoef?
Sandra: “Wij zijn wars van die trend van kleine tafeltjes als alternatief voor een salontafel. We zochten meer warmte, rust en optische ruimte in ons interieur. Hockers hebben die uitstraling wel, maar staan vaak laag op hun poten of zelfs direct op de vloer. Vanuit die gedachte ontstond de Salonpoef: het beste van beide. De warmte van stof gecombineerd met de elegantie en de hoogte van een salontafel.
De stof met de afbeelding van het Melkmeisje van Vermeer hebben we laten maken omdat we nieuwsgierig waren naar het effect van zo’n icoon op een groter formaat, waarbij je het vanuit een ander perspectief bekijkt. Een andere beleving van kunst creëren eigenlijk. Daardoor is onze Salonpoef ook meer een object dan een gebruiksvoorwerp.”


Jullie broeden nu op een nieuw concept. Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten?
Mike: “We zijn inderdaad bezig om een nieuw concept te ontwikkelen, wederom vanuit een historische gedachte. We willen een stukje Vaderlandse geschiedenis tot leven brengen, waarbij de stoffering van een groot interieurobject een cruciale rol speelt. Net als bij de Salonpoef moet dat ‘sans stitches’ gebeuren. We staan er momenteel mee op en gaan ermee naar bed; we zitten midden in de fase van onderzoeken en schetsen. De reis is eigenlijk altijd net zo mooi als het eindresultaat, hoewel we dit keer wel een heel spectaculaire ontknoping beloven!”
Wat kunnen de lezers van LEEM WONEN het komende jaar van jullie verwachten?
Sandra: “Naast bovenstaande hebben we nog een aantal concepten die we hopen uit te voeren. Bijvoorbeeld, op verzoek van een aantal klanten, een object dat een sieraad is in de living en een oplossing biedt voor planten. Vaak overleven planten het niet in huis door de toepassing van vloerverwarming. We hebben een prototype gemaakt en zijn op zoek naar een geschikte partner ten aanzien van de uitvoering. We noemen het object ‘Planten Dressoir’.
Tevens maken we in september 2018 deel uit van de selectie van ca. 25 ontwerpers, die tijdens Masterly The Hague mogen exposeren met een origineel meesterwerk uit de 17e of 18e eeuw. Dus niet in Milaan maar in Den Haag. Elke ontwerper wordt gekoppeld aan een specifiek meesterwerk, zo ook wij, en op basis van de muze die aan ons is toevertrouwd, maken we een nieuw ontwerp.
En last but not least: we laten ons nu zien op LEEM WONEN. Wie weet wat dat ons allemaal gaat brengen. Wij hebben er in ieder geval veel zin in!”
