EEN KIJKJE IN DE CULIMAAT KEUKEN VAN BOB MANDERS
De samenwerking tussen high-end keukencreateur Culimaat en architect Ir. Bob Manders
is al vele jaren zeer succesvol. In 2004 ontwierpen zij samen namelijk al hun eerste keuken
en met model BloxX wonnen zij de Dutch Kitchen & Bathroom Design Award 2015.
Je zou daarom vast willen weten hoe de keuken van Bob Manders zelf er uit ziet?
Inschattende dat je bevestigend zou antwoorden, maakten wij een afspraak bij hem thuis,
in het prachtige en altijd gezellige Brabant. En daar werden we niet alleen blij verrast door de keuken…

Praktisch zonder esthetische concessies
We treffen Bob aan in zijn royale appartement, gelegen aan de rand van het plaatsje Vught. “Het is hier fantastisch wonen, van alle luxe voorzien en met meer dan genoeg ruimte om te bedenken, te testen en te creëren. Daarbij genieten we van een fenomenaal uitzicht en zitten we zó in de stad of op de snelweg.”
Dat klinkt goed en lekker praktisch! Gedurende ons gesprek lijkt dat ook een rode draad te zijn: het oog wil wat, maar het moet vooral ook functioneel zijn.
Onder het genot van een heerlijk kopje koffie, krijgen we een uitgebreide rondleiding door de keuken en zijn visie over dit ontwerp. “Onze keuken begint eigenlijk al in de gang, met veel opbergruimte achter plafondhoge, houten kastdeuren. Tegenover de eethoek volgt een laag, extra diep keukenblok van marmer, zonder lades.
Om de loopruimte in de keuken niet te verstoren door uitreklades, hebben we gekozen voor een opbergunit in het blok. Met één druk op de knop van de afstandsbediening komt deze unit geruisloos omhoog. Wanneer de unit omhoog staat, bespaar je de gasten in de eethoek tevens een rommelig uitzicht.” Slim gedaan!
Net als in de gang, heeft Bob in de keuken zelf ook hoge houten kastdeuren toegepast. Deze heeft hij afgewisseld met deuren van donker gerookt glas. Daarachter schuilt veel ruimte, de nodige keukenapparatuur en zelfs een mini-pantry. “De besteklades heb ik boven de vaatwasser geplaatst. Dat ruimt gemakkelijk op.” Bob combineerde donker hout, wit marmer en blauwstaal en wisselde mat af met glans. Dat maakt het sober en eenduidig, doch spannend. Chique, met stijlvolle nuances.


Niks is te gek
Bob Manders vertelt verder dat Culimaat en hij uitsluitend op maat ontwerpen. De keuken is bij uitstek de ruimte in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Dan is het fijn wanneer deze perfect past bij jouw woonstijl en leef- en eetgewoontes.
“Het is een voordeel dat ik de keuken als onderdeel van het interieur meeneem in het totaalontwerp. Qua design blijf ik vanzelfsprekend binnen de kaders van dat geheel. De kunst zit ‘m dus voor mij in het zo functioneel en kwalitatief zo hoogwaardig mogelijk vertalen van de wensen en behoeften van de opdrachtgever.
Daarin vinden Culimaat en ik ons als geen ander. Vanuit onze gedeelde passie gaan we beiden voor het allerbeste resultaat en denken we niet beperkingen. Culimaat staat voor nieuwe dingen maken en zij zijn daar ook niet bang voor. Niks is voor hen te gek. Dat is heel prettig werken. Bovendien hoeven we ons uiteindelijk alleen nog maar af te vragen of het technisch mogelijk is.
“CULIMAAT EN IK DENKEN
NIET IN BEPERKINGEN”
Onze opdrachtgevers weten wat er in de wereld te koop is, hebben een verfijnde smaak en omringen zich graag met hoogkwalitatieve producten. Zij waarderen onze kennis en kunde. Daardoor voelen zij zich niet geremd om ons de meest uiteenlopende uitdagingen voor te leggen. Culimaat en ikzelf juichen dat ook toe. Samen hebben wij de ambitie om die uitdagingen om te zetten in een esthetisch en functioneel verantwoorde oplossing. We gaan dus net zo lang puzzelen tot het kan worden uitgevoerd.
Zo was er een opdrachtgever die graag ook buiten wilde koken. Nu moet je je überhaupt afvragen hoe vaak je per jaar daadwerkelijk buiten gaat koken, zeker wanneer de keuken vrijwel direct aan het terras gesitueerd is. Maar deze man houdt erg van barbecueën en grillen en doet dat het liefst ook in de wintermaanden. We bedachten toen een kookeiland in de keuken haaks tegen de glazen pui aan. Aan de buitenzijde van de pui loopt hetzelfde blad op die plek door in een buiteneiland c.q. eettafel, inclusief een geïntegreerde Big Green Egg. Een prachtig ontwerp wat helemaal voldeed aan zijn wensen. Iedereen dolgelukkig.”

Koken anno 2020
In zijn vrije tijd maar ook voor projecten is Bob Manders veel op reis en in iedere uithoek van de wereld vaak met eten bezig. Gerechten uitproberen, proeven, noviteiten bekijken. Alles om inspiratie op te doen voor een nieuw, uitnodigend ontwerp.
“Persoonlijk ben ik dol op het fenomeen ‘slow cooking’. Ik houd ervan op zorgvuldige wijze de ingrediënten bij elkaar te zoeken en groenten en vlees met aandacht te bereiden. En vooral de tijd te nemen om er met elkaar van te genieten. Voor een opdrachtgever is het aan Culimaat en mijzelf om dat hele proces te faciliteren in een passend en sfeervol design. Dat hoeft zich overigens niet te beperken tot enkel de keuken en de apparatuur. Ik ontwerp dan ook de border in de tuin of op het terras vanwaar je de verse kruiden plukt of het mes waarmee je deze het beste fijnhakt.
Wij komen regelmatig in Zuid Afrika en daar haal je het niet in je hoofd om ‘even snel’ een maaltijd te verorberen. Wellicht niet wereldwijd erkend, maar wij zijn het in ieder geval met elkaar eens: de Afrikaanse keuken is een van de beste en meest smaakvolle keukens ter wereld met een groot spectrum aan mooie ingrediënten. Zij weten wat genieten van eten is, en dat je daar de tijd voor moet nemen en plezier in moet hebben. Ik denk zo maar, dat slow cooking dé trend is voor de komende jaren”, aldus Bob.


Terwijl we de afgelopen tijd de keukenbranche hebben uitgedaagd op snelheid en gemak, gaan we wellicht de komende jaren juist de nadruk leggen op intensiteit en genieten. Uiteraard ondersteund door hightech slow cooking apparatuur en andere slimme technologieën, apps en producten. Daarbij zal ons bijvoorbeeld middels interactieve displays in aanrechtbladen worden verteld, wat we allemaal met onze aangekochte etenswaren kunnen doen en hoeveel je er voor dat recept van nodig hebt.
Hoe het ons ook zal vergaan in de toekomst, wij kunnen eigenlijk niet wachten op een volgende keuken van Culimaat en Bob Manders.