REMY MEIJERS GEEFT OP EIGEN WIJZE IDENTITEIT AAN PENTHOUSE AAN DE GRACHT
Dit negentiende-eeuwse grachtenpand en voormalig kantoorgebouw in Amsterdam
zou voor de kersverse bewoners aanvankelijk compleet in nieuwbouwstaat worden opgeleverd.
Maar zij konden zich niet helemaal vinden in de voorgestelde lay-out en gaven Remy Meijers
daarom de opdracht zowel de indeling aan te passen alsmede het totale interieur te ontwerpen.
Aangezien de bewoners doordeweeks in een ruim landhuis wonen en qua comfort
liever niet inboeten op deze ‘weekend hide away’, was dat op z’n zachtst gezegd nogal een uitdaging.
Want hoewel dit penthouse best forse afmetingen kent, was het toch een hele puzzel
om alle woonwensen een goede plek te geven.
ZOVEEL MENSEN, ZOVEEL WENSEN
Sowieso is het voor een interieurarchitect heel prettig om al in een vroeg stadium van het proces te worden betrokken. En in dit geval helemaal, zo stellen wij ons voor, omdat de bewoners zodoende tijdig hun verzoek bij de projectontwikkelaar konden indienen om de woning casco op te laten leveren. Daardoor kon worden voorkomen, dat onnodige obstakels later weer zouden moeten worden verwijderd.
Met inachtneming van een aantal kaders, zoals bijvoorbeeld het trappenhuis, de zichtlijnen en andere vaste elementen, is Remy Meijers allereerst gestart met het op maat schalen van de wensen en behoeften van de bewoners. Zij wilden graag drie slaapkamers met allen een ‘en suite badkamer’, openhaarden, maar liefst vier toiletgelegenheden en een grote, open woonkeuken.
ROYALE, LICHTE LEEFRUIMTES
Om alle leefruimtes zo royaal mogelijk te houden, heeft Remy Meijers zowel een aantal bouwkundige- als decoratieve ingrepen toegepast. De uitvoering daarvan alsmede de interieurbouw legde hij neer bij VSB Wellness B.V. Zo is bijvoorbeeld een toegang naar de zolderkamer verborgen achter een van de kastdeuren in de keuken en heeft de andere kastenwand een verspringing in diepte gekregen om een naadloze aansluiting met het kozijn te bewerkstelligen.
In de basis betreft het een zeer lichte woning. Omdat deze op de bovenste verdieping van het pand is gelegen, komt er zowel licht van de dakramen als van de ramen in de gevels. Als contrast is door De Paal Parket uit Schijndel in de gehele woning, met uitzondering van de sanitaire ruimtes, een zwarte houten vloer gelegd.
Teneinde het invallende licht niet te blokkeren, is onder andere in de ruimte tussen de keuken en de living een plafondhoog en transparant kamerscherm in de vorm van houten lamellen neergezet. Op die manier zijn het twee aparte ruimtes, maar toch met elkaar verbonden en ieder met zijn eigen intimiteit.
INGETOGEN DECOR
Dikwijls worden diverse kleuren toegepast om ergens de nadruk op te leggen of om een bepaalde sfeer te creëren. Remy Meijers past in zijn werk echter nauwelijks kleur toe. ‘Mister Grey’ houdt zijn interieurs te allen tijde ingetogen en maakt juist het verschil met subtiele details. Dat kan een bepaald stiksel in een kussen zijn, of bijvoorbeeld een grafisch dessin in een kleed.
In dit penthouse zijn alle vertrekken voorzien van een basis van grijs gebeitst eiken. De kleurtonen uit de stoffering van Master Totaalinrichting uit Hoofddorp en het beddengoed van Nilson Beds passen daar naadloos bij en ook de kleur van het stucwerk van Dofine komt uit Remy’s waaier van grijstonen.
EEN VLEUGJE LUXE
Door vervolgens een diversiteit in materiaalgebruik toe te passen, kreeg iedere ruimte de identiteit die het oproept. Naast eiken, beton ciré en stucwerk zijn maar liefst vijf soorten natuursteen gebruikt. Dit natuursteen werd geleverd door Lenarduzzi uit Soest en dragen niet alleen bij aan de luxe sfeer in het penthouse maar brengen ook spanning in het interieur.
Wat bovendien een luxe gevoel oproept, is het feit dat Remy Meijers exclusief voor deze bewoners een aantal zitelementen heeft ontworpen. Deze zijn inmiddels opgenomen in zijn eigen Remy Meijers Collectie. De bank en de bijpassende fauteuil dragen de naam ‘Wellington’. De eetkamerstoelen ‘Arugam’ uit zijn eigen collectie zijn ietwat verhoogd en dus ‘tailor made’. Ook zien we dat gebruik is gemaakt van zijn eigen verlichtingslijn, zoals de in het oog springende vloerlamp Tibau. Daarnaast zijn ook verlichtingsarmaturen van 2Lite, Modular en Flos toegepast.
STIJLVOLLE OPLOSSINGEN
Door de gehele woning heen heeft Remy een aantal stijlvolle interieur oplossingen bedacht. Zo heeft hij er bij een van de toiletruimtes bijvoorbeeld voor gekozen om de wastafel buiten de ruimte te plaatsen. Omdat je nu eenmaal soms alleen even in de spiegel wilt kijken, zonder gebruik te maken van het toilet.
In de mastersuite en in een van de badkamers zien we dat de verlichting niet naast, maar óp de spiegels zijn gemonteerd. Dat is niet alleen heel stijlvol, maar ook functioneel, gezien het feit dat snoeren netjes achter de spiegel zijn weggewerkt.
En in de zolderkamer is optimaal gebruik gemaakt van het bestaande podium, waaronder een vaste draagbalk ligt. Remy heeft hier van de nood een deugd gemaakt door op het podium de badkamer en suite te plaatsen. Met aan de linkerzijde een wastafel en de toegang tot de douche, en aan de rechterzijde een toiletruimte.
RUST ALS INSPIRATIEBRON
Het is niet voor niets dat de ontwerpen van Remy het beste tot zijn recht komen, wanneer de ruimte eerst wordt ontdaan van obstakels en onnodige elementen. Daardoor stralen zijn projecten, net als deze, een aangename rust uit.
Rust is met het karakter van Remy verweven. In een eerdere blog over een ander penthouse van Remy Meijers, gaf hij al aan dat hij tot rust komt van rust en dat dat de kern is van zijn creaties.
Daarnaast gaat hij als ontwerper tot het uiterste om alle componenten op hun plaats te laten vallen zodat het eindresultaat er uitziet, alsof het altijd al zo is geweest.