KLEINE IDEEËN LEIDDEN TOT GROTE INGREPEN
BIJ BUNGALOW IN HELVOIRT
Als ik via de oprit van de bungalow de tuin inloop richting de entree, en in mijn ooghoeken een prachtige zwemvijver zie liggen, waan ik mij bijna op vakantie!
In een zeer idyllische, bosrijke omgeving en in alle rust wonen de eigenaren in een wat ooit een simpele jaren ’60 bungalow was.
Maar van die oude bungalow is (bijna) niets meer over. Otten Van Eck Architecten en Vormgevers was verantwoordelijk voor de rigoureuze verbouwing,
waar alleen de binnenmuren en het dak van het hoofdgebouw nog bewaard bleven….

Compleet gestript
De bewoners noemen het een ‘broedperiode’, waarin steeds allerlei ideeën opborrelden over de nieuw vorm te geven woning. “Onze plannen begonnen van lieverlee steeds grotere vormen aan te nemen. Uiteindelijk kregen we het besef, dat we dit niet zomaar zelf konden uitvoeren; onze wensen en behoeften vroegen om een bekwame architect. We hebben toen drie gesprekken gevoerd met verschillende architecten, waaronder Otten Van Eck, over wie we overigens door een collega werden getipt. En dat klikte meteen heel goed. Zij begrepen precies wat we wilden. Daardoor kregen wij het vertrouwen om de zaak uit handen te geven.”
Als de bewoners mij de foto’s van de oude situatie laat zien, snap ik het meteen. De oude woning met de helderblauwe verf en de typische bungalowkozijnen doet me een beetje denken aan een kinderdagverblijf. Niet voor niets dus dat de hele woning compleet gestript werd; alleen de binnenmuren en het dak bleven bewaard. Rob Otten: “Aannemer Hennie van Boven uit Den Dungen heeft hier knap werk geleverd. We hadden ervoor kunnen kiezen om de hele boel plat te gooien, maar de oude binnenmuren met bovenin de glazen ramen bij de slaapvertrekken geven toch een verrassend en authentiek effect ten opzichte van de vernieuwingen.”


Schot in de roos
Wat mij binnen meteen opvalt, is dat alle ruimtes, inclusief de buitenruimtes, vanaf de keuken (van Toplijn Keukens) zichtbaar zijn. Voorheen was daar de garage gesitueerd, waardoor er geen zichtlijn was vanaf de entree. Nu deze ruimte bij het interieur is getrokken, is er veel meer licht ín en contact mét alle vertrekken gerealiseerd. Een schot in de roos! De keuken is in feite een meubelstuk geworden waarvandaan je alles kunt overzien.
In de gehele woning ligt een betonvloer, en wel een zogenaamde gevlinderde betonvloer. Dat houdt in, dat na het storten van het beton, het dan nog ruwe oppervlakte machinaal gevlinderd is met een speciale machine. Daardoor krijgt het beton een wolkachtige uitstraling. Om er nog een glans overheen te krijgen, werd de vloer meerder malen gepolijst. De vloer past op deze wijze naadloos bij de nieuwe, moderne bungalow.

“NATUUR, CULTUUR EN
ARCHITECTUUR KOMEN SAMEN”
De lange gang met dito glazen pui van Glass Inside Schijndel werkt tenslotte als een soort oneindige omsluiting. Een mooie plek voor kunstobjecten, meegenomen van verre reizen. Een persoonlijke touch, net als de meubelen van Novalis O. uit Oisterwijk, die vanuit de oude woning meeverhuisden naar deze nieuwe plek. De bank is van Van der Meijs Interieurs uit Tilburg.
Het stucwerk werd verzorgd door Jarno van Heesch uit Veghel. De kleur van de wanden werd speciaal aangepast op het meubilair; greige met een vleugje rood. Een klein detail, maar details maken het ontwerp!


Tuin als schilderij
Otten Van Eck tekende aan de tuinzijde een flinke glazen pui met een aantal overkappingen, waarvan één met een lichtstraat om het zonlicht toch naar binnen te laten komen. “Hier hebben we mooi kunnen spelen met de lijnen van de oorspronkelijke woning. Met de overkappingen gaven we de gevel wat meer spanning en brachten we balans in het exterieur.
De aluminium kozijnen komen van V.P.G. Aluminium Ramen en Geveltechniek uit Nieuwkuijk en de gevelisolatie is verzorgd door Strikolith.“
Het tuinontwerp en de inrichting daarvan kwam van Lijdsmantuinen uit Berlicum. De aanleg is vervolgens verzorgd door Fre van Dal Tuinontwerp en Aanleg uit Hilvarenbeek.
Aan de voorzijde is de tuin ingericht als ‘cultuurtuin’, met diverse objecten uit verschillende landen. Hier is gebruik gemaakt van zogenaamd stolgrind; een natuurlijk mengsel van grind, zand en leem. Een milieuvriendelijke, natuurlijke oplossing voor ophogingen, funderingen en verhardingen in tuinen.


De achterzijde heeft het label ‘natuurtuin’ gekregen. Een natuurrijk ingerichte tuin die vriendelijk is voor zowel inheemse planten als dieren.
Beide tuinen worden met elkaar verbonden aan de hand van de verticale, strak gesnoeide taxushagen.
En het is via diezelfde tuin dat ik deze prachtige plek weer verlaat en dag zeggen tegen Rob Otten en Christel van Eck. Het was een zeer inspirerende dag met een zeer inspirerend duo. Ik hoop in de toekomst nog meer van hun projecten te mogen bewonderen!
