Als een herenboer in een rietgedekte boerderij
aan de duinen van Bentveld
Toen Marco van Zal mij over dit project vertelde, kwamen bij mij de zomerse jeugdherinneringen weer naar boven.
Bentveld….hoe vaak ben ik daar niet met mijn ouders en mijn zusje doorheen gereden,
onderweg naar het strand van Zandvoort. Wij vertrokken altijd vroeg om de file voor te zijn,
om vervolgens heerlijk op het strand te ontbijten in de ochtendzon.
En jaren later fietste ik diezelfde weg met vrienden, vriendinnen en klasgenoten om te vieren
dat we ons diploma voor de middelbare school hadden behaald. Ik ken de omgeving dus goed
en vind het daarom ontzettend leuk jullie deze bijzondere boerderij te laten zien.
Bijzonder, door hetgeen Marco ervan heeft gemaakt en vanwege de complexe ingrepen die hij deed.
Lees en kijk je mee?

Van boerenstiel naar eigentijds
Toen Marco de woning voor het eerst zag, trof hij een donker, druk en in authentieke ‘boerenstiel’ ingerichte boerderij aan. Het idee was dan ook meer licht en ruimte te creëren en een logischere indeling te realiseren.
Het zijn dit soort projecten waar hij zich als een vis in het water voelt! Na de schetsen volgden de detailuitwerkingen en uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een prachtige verbouwing, waarbij alleen de garage onberoerd bleef.
“Door een aantal slimme ingrepen en materiaalkeuzes heb ik voor meer ruimte gezorgd in de toch relatief lage ruimtes. Bovendien hebben de ruimtes nu duidelijke bestemming gekregen, waardoor de leefgewoontes ook beter worden bediend. Het is daardoor absoluut EEN FIJN HUIS geworden.”


Ieder z’n eigen domein
Aangezien de opdrachtgevers zeer tevreden waren over de verbouwing van deze boerderij, vroegen zij enkele jaren later om een tweede grote ingreep. Een mooier compliment kun je niet krijgen! De kinderen werden groter en het hele gezin kreeg toch de behoefte aan ‘ieder een eigen domein’.
Het idee was om van de garage een soort ‘master bedroom’ te maken en de eerste etage volledig in te richten voor de kinderen. Omdat de garage tot dan toe prima dienstdeed als opbergruimte voor hun grote hobby surfen, moest daar ook nog een oplossing voor komen. En natuurlijk wil je liever geen ruimte opgeven….Marco bedacht daarom een nieuw te bouwen kelder onder de garage voor de surfspullen.
“Bouwkundig best een complexe en spannende ingreep, want binnen de contouren van het huis moest een kelder worden gebouwd die daarna door de vloer moest worden afgezonken. Maar dat is allemaal prima gegaan. De gevel van de oude garage heb ik een moderne uitstraling gegeven. De eigentijdse compositie van ramen passen goed bij het nieuwe gebruik en bij de traditionele vorm van het bestaande huis.
Wat ik persoonlijk erg goed gelukt vind, is dat deze master bedroom door de hoekerker heel mooi contact maakt met de prachtige TUIN. Door de brede vensterbanken en met een paar kussens kun je je er heerlijk in nestelen. Het is dus niet alleen een fantastische SLAAPKAMER geworden, maar je kunt hier ook optimaal genieten van wat de buitenomgeving allemaal te bieden heeft.”



Boetseren en tekenen
“Een goed ontwerp is een veelomvattend en creatief proces. De wensen van de opdrachtgevers en je eigen ideeën over het ontwerp vertaal je in tekeningen. Dat begint met schetsen en dat eindigt bij een zeer gedetailleerde tekening van ieder onderdeel. Zeker wanneer er, zoals bij dit project, ook sprake is van volledige integratie van het MEUBELWERK en ruimtelijke beleving. Vervolgens communiceer ik met de tekeningen weer richting de opdrachtgevers. Zo wordt tekenen eigenlijk taal. Vaak laat ik ook nog renders zien, om de opdrachtgever vooraf een zo helder mogelijk beeld te geven.
En tijdens het ontwerpen gaat het er mij om hoe ik de ruimtes boetseer, welke vormen ik aanbreng, waar en hoe ik zichtlijnen toepas. Hoe ik van een lage ruimte naar een hoge ruimte werk. Kneden tot het klopt. Pas dan is het goed.”
Een eigen handschrift
Wat ik altijd heel bewonderenswaardig vind, is hoe je als architect in deze tijd nog je eigen handschrift kunt laten zien. Het handschrift van Marco kan ik omschrijven als ‘filmachtig’; ieder fragment is bijzonder met z’n eigen aantrekkingskracht en iedere ruimte is weer een andere, verrassende beleving met een nieuwe ervaring.
Daarbij is hij, zoals de bewoner van dit penthouse het noemde, een ‘Pietje Precies’. Alles is even mooi afgewerkt en hij werkt dan ook uitsluitend met vakmensen.
Ook knap is, dat Marco in zijn ontwerpen harde en zachte materialen volledig in balans brengt. Voor deze woning gebruikte hij materialen als eikenhout en gestraald naaldhout versus natuursteen en betonstucwerk. Deze combinaties versterken het gewenste effect. Ze maken het spannend, aantrekkelijk en comfortabel bovendien.
“Het gaat erom hoe ik de ruimtes boetseer.
Blijven kneden, totdat het klopt.”





Wat een prachtig project! Wil je meer weten over de boerderij in Bentveld of over Marco van Zal? Check dan de website www.marcovanzal.nl.
Eerder heb ik zijn Project PENTHOUSE IN DEN HAAG gepubliceerd.