STOCK DUTCH DESIGN MIXT HERITAGE
ALS VANZELFSPREKEND MET FUTURE PROOF
Voor het interview met Stock Dutch Design reis ik eerst af naar de binnenstad van Haarlem,
waar Leonie Hendrikse en Jeroen Stock sinds 2015 met hun team kantoor houden
in een prachtig historisch pand op de Nieuwe Gracht. In lang vervlogen tijden
was dit stadspaleis de residentie van textielkoopman Jonkheer Willem Philip Barnaart,
die aankondigde het nog meer grandeur te willen geven aan de hand van een grootse verbouwing
onder architectuur van Abraham van der Hart. Dit nieuws verspreidde zich snel en bereikte
zelfs niemand minder dan Lodewijk Napoleon, die liet weten er graag te willen overnachten.
Dat koninklijke bezoek geeft deze locatie een extra stukje geschiedenis mee.
Het is het ultieme decor voor Stock Dutch Design, wiens tweede natuur het is
om ‘heritage’ en ‘future proof design’ met elkaar te combineren.

VAN HUIZE BARNAART NAAR HUIZE STOCK
Ik ben iets aan de vroege kant wanneer ik word ontvangen in Huize Barnaart. Het team is in de afrondende fase van een overleg, wat mij de tijd geeft even rond te dwalen door de beeldige vertrekken van dit pand. Deze omgeving schept een duidelijk beeld van de clientèle van Stock Dutch Design. Even later geven Leonie en Jeroen echter aan dat, hoewel dit ogenschijnlijk allemaal vrij deftig aandoet, hun interieurs vooral leefbaar en praktisch zijn. “Een aantal van onze opdrachtgevers woont inderdaad in monumentale panden waar onze stijl goed tot zijn recht komt. Tegelijkertijd zijn we ook in staat om moderne huizen te voorzien van een authentieke sfeer. Het is onze kracht om in al onze ontwerpen een synergie tussen oud en nieuw te verwezenlijken.” En dat ervaar ik zelf, wanneer ik nadien een rondleiding krijg door hun eigen woning.


HET HEDEN MET HET VERLEDEN VERBINDEN
Al sinds de start van het bedrijf, zo’n zestien jaar geleden, geeft Stock Dutch Design woningen een ziel met hun creaties. Aan de hand van een custom made combinatie van kleuren, structuren en materialen, aangevuld met persoonlijke eigendommen, transformeren zij de residenties van hun opdrachtgevers naar knusse omgevingen, die passen als een warme jas en waar je je direct thuis voelt. Dat is bij hun eigen woning niet anders. “Vroeger werd bij mij thuis alles bewaard. En wat kapot was, werd in ere hersteld door kundige vakmannen. Hierdoor is een liefde voor authenticiteit en ambacht ontstaan. Nu heb ik zelf een gezin met drie kinderen en een hond, waardoor ik ook heel praktisch ben ingesteld. Het is voor mij dus als vanzelfsprekend om het heden met het verleden te verbinden, zonder daarbij de functionaliteit uit het oog te verliezen”, aldus Leonie.


VAN DOORSNEE NAAR BIJZONDER
Vorig jaar kochten Leonie en Jeroen een hokkerig, ietwat saai jaren ’50 pand, dat zij in twee maanden tijd een compleet nieuwe uitstraling gaven. Jeroen: “Tijdens de bezichtiging van dit pand zagen we de enorme potentie en wisten we meteen dat we hier een heerlijk familiehuis van konden maken.”
Al bij binnenkomst in de hal word je omarmd door de signatuur van Stock Dutch Design. Onnodige obstakels gingen eruit om plaats te maken voor licht en ruimte. Kleurloze wanden kregen bijzondere behangen van gerenommeerde Engelse en Franse merken en doorsnee vloeren werden vervangen door warme houtstroken en luxueuze tegels die tegen een stootje kunnen. Leonie: “In de hal staat een antieke kast die van mijn grootmoeder is geweest. We hebben ‘m gerestaureerd, aan de binnenzijde bekleed met een weersbestendig stofje en voorzien van fotolijstjes van familieleden.”


FUNKY COMBINATIES EN EYE-CATCHING DETAILS
Vanuit de hal kom ik in de open keuken met royaal kookeiland, voorzien van een werkblad van keramisch marmer. Opvallend zijn de bijzondere handgrepen die als sierraden de lades en kastdeuren verfraaien. En als contrast het strakke stalen element aan het plafond, dat op stijlvolle wijze de afzuigkap verbergt.
In de ‘dining’ staat een tafel van Piet Hein Eek; een mooi eerbetoon aan het hedendaagse Dutch Design. De pantry met het oude Delfts Blauwe servies knipoogt juist naar Neerlands’ rijke verleden. Leonie gaf het geheel een persoonlijke touch door de vintage koffietafel in een funky dieprode kleur te verven en een oude piano te plaatsen, die veelvuldig wordt gebruikt door de kinderen. Voor hen is ook een werkplek ingericht in de ruimte achter de keuken. Een klein detail: het op maat gemaakte bureau is met geïntegreerde usb-poorten helemaal future proof.


PRAKTISCH MET EEN FLINKE DOSIS ELEGANTIE
Op de eerste etage zie ik dat de master suite is gesitueerd aan de tuinzijde. Het brede balkon is bereikbaar middels een grote schuifpui, die is voorzien van diepblauwe shutters om op sfeervolle wijze het daglicht te kunnen filteren. Ook hier is de standaard vervangen door bijzondere decoratie. In de badkamer is gekozen voor een vrijstaand bad in een schuine opstelling en een combinatie van modern marmer met klassiek behang. Praktisch en toch uitermate elegant.
Buiten heeft het gezin de beschikking over een heerlijke tuin. Grenzend aan de dining binnen bevindt zich een ruim terras met lounge buiten. Ook in het exterieur brachten Leonie en Jeroen harmonie in oud en nieuw. De bestaande bomen en glooiingen in de tuin gaan naadloos over in de moderne, maar gezellige uitstraling van de zithoek.

Wat een prachtige dag! Niet alleen hebben Leonie en Jeroen hun verhaal aan mij verteld; hun interieurs vertellen ook allemaal een verhaal. Mooie en persoonlijke verhalen waar ik er in de toekomst ongetwijfeld nog meer van zal vertellen.