OUD EN NIEUW GAAN HAND IN HAND
IN HET CHIQUE HILLEGERSBERG
Eenieder die Rotterdam een beetje kent, zal het omschrijven als een stad van contrasten.
De ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit versus de wereldse metropool
met allure. Op woongebied is het al net zo. Je hebt er verschillende wijken
en elke wijk heeft zijn unieke karakter. Van cosmopolitan penthouses aan de Kop van Zuid
tot het industriële Pernis; er is voor ieder wat wils. Voor deze reportage werd ik uitgenodigd
in de chique, historische wijk Hillegersberg, waar ik AA+ Ontwerpbureau sprak
over een nieuwe woning in jaren ’30 stijl.

‘Oude bewoners’ naar nieuwe kavels
Hillegersberg werd in 1941, samen met nog een aantal wijken, toegevoegd aan de gemeente Rotterdam en kent een rijke geschiedenis. Ooit vernoemd naar Hildegard van Vlaanderen, echtgenote van graaf Dirk II van Holland en West-Friesland. De Hillegondakerk is een van de overblijfselen alsook de vuursteenvondsten, Romeins aardewerk, een borstbeeld van keizer Hadrianus en diverse penningen, die duiden op een pre-historische bewoning. Liggend op een zandrug in veengebied, ontstaan uit verstoven zand van drooggevallen rivierbeddingen, nog altijd gelegen aan de Bergse plassen en begrensd aan de rivier de Rotte.
Na de recessie ruilde de gemeente Rotterdam de oude sportvelden op deze plek in voor vijfentwintig royale kavels. Het merendeel van deze kavels werd gekocht door bewoners uit de directe omgeving. En ook de bewoners van dit pand woonden in het verlengde van deze nieuwe straat. Toen zij eenmaal hoorden van dit plan, waren ze er snel bij. “Een nieuwbouwplan in Hillegersberg is uniek. Het voelt dan ook bijna alsof we met het bemachtigen van deze kavel, met uitzicht op de Singel en de originele jaren ’30 woningen, de loterij hebben gewonnen. We kregen de charme van oud en het gemak van nieuw.”


Kritische huiseigenaren
De bewoners vertellen, dat zij direct al een heel goed beeld hadden bij hoe hun nieuwe huis eruit moest zien. Toen zij op Internet zochten naar een partij die hun droomhuis zou kunnen realiseren, kwamen zij terecht op de website van AA+ Ontwerpbureau. Niet alleen de bouwstijl van Marinus Weijers sprak hen aan, maar ook het feit dat hij graag werkt met kritische huiseigenaren en passievolle vakmensen die aandacht besteden aan persoonlijke details. Dus vroegen zij via de site een brochure aan, waarna zij al snel door Marinus werden uitgenodigd om een van zijn projecten te bekijken. Deze bezichtiging resulteerde in een afspraak bij de oude woning, waar alle wensen, eisen en behoeften ten aanzien van de nieuwe woning werden besproken.
Daaropvolgend werd een eerste ontwerp gemaakt. Reeds tijdens dat ontwerpproces kwamen beide partijen op nieuwe ideeën en inzichten, waarop direct aan de tekentafel werd ingespeeld. Het uiteindelijke ontwerp kreeg bijvoorbeeld modernere dakpannen met daarop zonnepanelen, de ruitverdeling met roedes werd geschrapt en de kozijnen werden in een donkere tint geschilderd. Van deze definitieve uitvoering werd iedereen heel enthousiast en na maanden van finetunen kon dan eindelijk de vergunning worden aangevraagd.


Affiniteit met interieur
Wanneer alles voortvarend verloopt, ontstaat voldoende tijd je te oriënteren op het gebied van het interieur en de verdere aankleding. De bewoners hadden altijd al affiniteit met de wooninrichting en lieten zich voor deze gelegenheid met name inspireren door de Scandinavische stijl. Lichte kleuren, basic elementen, strakke lijnen en natuurlijke materialen, afgewisseld met zwarte details; een oase van rust en de perfecte manier om je huis nog ruimtelijker te doen lijken.
Wanneer je binnenloopt door de karakteristieke afgeronde voordeur, kom je in een ruime hal die met stijlvolle stalen deuren toegang geeft tot de royale woonkamer met open keuken. De trap bij de entree kreeg een extra trede om zodoende meer ruimte te geven aan het toilet, dat net daaronder is gesitueerd. In de living ligt een ‘grey waxed’ eikenhouten vloer die ook in de keuken is doorgetrokken.


Ruimte als hoofdingrediënt
De eyecatcher in de living is de openhaard, die eigenlijk als een soort room divider fungeert. Het transparante glas maakt deze haard in de strak wit gestuukte kolom een stuk minder pompeus. En ook de hoge plinten geven een ruimtelijk effect.
Op de eerste etage valt op, dat de carré-vormige overloop op een luxe galerij lijkt die langs alle slaapkamers loopt. De bewoners geven aan, dat zij nog nadenken over de invulling van de grote nis op de overloop. “Het zou plaats kunnen geven aan een kast op maat met veel bergruimte, maar een kunstwerk aan de wand en sfeervolle verlichting is ook een mogelijkheid.”

Diverse duurzame oplossingen
In en om het huis is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van milieu- en sociaalvriendelijke oplossingen. Zo is er een energie-zuinige CV-ketel en zijn de bankstellen in de woonkamer geproduceerd in een sociale werkplaats; een werkplaats voor mensen met een arbeidshandicap of voor langdurig werklozen.
Daarnaast is gekozen voor duurzame isolatie en wordt elektriciteit opgewekt via zonnepanelen. Hoewel het productieproces van zonnepanelen niet heel milieuvriendelijk is, zijn zonnepanelen dankzij de lange levensduur en de hoeveelheid schone energie die ze opwekken, zeker duurzaam te noemen. Bovendien is het mogelijk zonnepanelen te laten hergebruiken nadat ze uitgediend zijn. Door zonnepanelen te recyclen, kan het afvalmateriaal gebruikt worden om nieuwe zonnepanelen te produceren.
Zover is het voor deze bewoners nog niet; zij genieten voorlopig nog van het gemak van nieuw in combinatie met de charme van oud. Bent u ook op zoek naar een nieuw- of verbouw in deze stijl? Neem dan gerust contact op met AA+ Ontwerpbureau te Berkenwoude (nabij Gouda), www.aa-plus.nl.
Een combinatie van oud en nieuw vind ik prettig. Dit brengt een aparte sfeer teweeg. De kleuren van het huis en interieur spelen ook wel een rol. En het klopt dat ruimte een zeer belangrijke rol inneemt in huis. Op lang termijn is een energiezuinige omgeving een financiële opluchting tevens goed voor het milieu.