ARCHITECT MARCO VAN ZAL GEEFT GRAUWE VILLA
IN AMSTELVEEN EEN WARM KARAKTER
Toen de bewoners een aantal jaren geleden hun buurhuis vrij zagen komen,
vroegen zij architect Marco van Zal of hij van twee woningen één royale woning wilde maken.
Een dergelijke ingreep zou meer ruimte geven voor het gezin. Bovendien hoefden ze dan niet
hun geliefde plek in Amstelveen te verlaten. Marco van Zal raadde het hen echter af.
Natuurlijk kon hij een verbouwing realiseren, maar lang niet alle woonwensen zouden in vervulling gaan.
Het was de moeite volgens hem niet waard. En dus startten zij een zoektocht naar de perfecte woning.

Verbouwde bungalow
Die perfecte woning werd uiteindelijk gevonden. Alhoewel die er op het eerste gezicht zeker niet volmaakt uitzag. Ooit een charmante bungalow en later verbouwd tot een grauwe villa met een ingewikkelde, labyrint-achtige indeling. Maar, deze plek bevond zich niet al te ver van hun huidige woning, dus de kinderen zouden op dezelfde school kunnen blijven, én het woonoppervlak bood ruimte genoeg voor het hele gezin. Met deze woning zag Marco van Zal wél alle wensen van de bewoners uitkomen, en dus werd de koop gesloten.


Zoveel mensen, zoveel ideeën
Door zich te verplaatsen in de bewoners en hun leefstijl, kwam Marco van Zal direct al op een verscheidene ideeën. Zoals bijvoorbeeld een open keuken met een goede connectie naar de eetkamer. In de woonkamer wilde hij vooral aandacht voor de vormgeving van de openhaard en de werkkamer moest een luchtige ruimte worden.
In de garagevleugel wilde hij de aparte ruimtes een andere bestemming geven. Zo kon van de berging een bijkeuken worden gemaakt, die logischerwijs aan moest sluiten op de keuken.
Voor de kinderen een ruime speelkamer, aangezien de slaapkamers op de eerste verdieping die ruimte niet boden. En om diezelfde reden kon hij in deze vleugel een wasruimte creëren. Als laatste kon in deze vleugel nog een klein gastenverblijf met een slaapkamer en een badkamer gerealiseerd worden.
De aanzienlijk kleinere bovenverdieping moest dan ruimte kunnen bieden aan een ouderslaapkamer met badkamer-en-suite, drie kinderslaapkamers en een tweede badkamer.


Treffend ontwerpvoorstel
Naar aanleiding van zijn eigen ideeën en de gesprekken met de opdrachtgevers, kon Marco van Zal een treffend ontwerpvoorstel doen voor de villa. Daarin stonden twee hoofdzaken centraal: een esthetische verbetering van de buitengevel en een ruimtelijker plattegrond.
Om te beginnen, haalde hij op papier een aantal muren weg en schetste hij een open ruimte. Om een bepaalde structuur in de villa te krijgen, tekende hij een paar sfeerbepalende elementen in het centrum van de woning, waaronder de keuken en de openhaard. Zo ontstond als vanzelf een verzameling van ‘leefplekken’ en werd duidelijk, dat iedere vierkante meter een nuttige invulling kreeg. En aangezien de woning in z’n geheel groot genoeg was, konden alle wensen worden vervuld.
Met die centraal gelegen, sfeerbepalende elementen creëerde hij vervolgens ook belangrijke zichtlijnen. Voor een prettig interieur is het namelijk essentieel, dat je vanaf bepaalde plekken goed uitzicht en overzicht hebt, en dat daar geen onderbrekingen in zitten.
Als laatste gaf hij op elke leefplek de relatie met de buitenomgeving aan. Op die manier werd de woning op diverse punten verbonden met de rondom liggende tuin.



“Iets met hout”
Om het sombere exterieur te transformeren naar een warm en levendig geheel, droeg Marco van Zal een aantal oplossingen aan. Allereerst stelde hij voor het grauwe stucwerk te vervangen door een frisse, witte kleur. Hierdoor kwam de architectuur van de villa veel beter tot zijn recht.
Daarnaast wilden de bewoners “iets met hout”. Marco bedacht daarom houten lamellen. Met deze lamellen kon hij de niet bedachte onregelmatigheden aan de buitengevel corrigeren. Door ze als het ware op te vullen, kreeg de villa krachtigere lijnen en een veel eigentijdsere look.
Teneinde een beter ritme in de beglazing te bewerkstelligen, stelde hij voor de ramen met elkaar te verbinden aan de hand van een houten frame.
Door die vorm een aantal keer terug te laten komen in het ontwerp, creëerde Marco een compositie vanwaar een prettige rust uitstraalt. Dat liet hij bijvoorbeeld zien bij de entree, waar het als een sterk gebaar zou fungeren en de lamellen op heel subtiele wijze nét een ander effect zouden sorteren door ze anders te plaatsen.
Voor de bovenverdieping adviseerde Marco de verspringing glad te stuken, waardoor ook op deze plek rust in de buitengevel zou komen.


Kwaliteit en vakmanschap
De bewoners waren meteen heel enthousiast over het ontwerp, waarna Marco, samen met Bouwbedrijf Cor Koper die als aannemer voor dit project werd aangesteld, kon starten met de realisatie.
Na het rigoureuze breekwerk, zoals het weghalen van wanden en andere onnodige obstakels, kon worden begonnen met ‘wederopbouwen’. Ten aanzien van de beglazing buiten werd timmerfabriek De Baanakker uit Noord-Scharwoude ingeschakeld. Voor de binnenkozijnen werd gekozen voor de Ridder Staalbouw uit Broek op Langedijk.
Het stuc- en schilderwerk werd verzorgd door Beers Totaalonderhoud uit Heerhugowaard. Zij streven te allen tijde naar hoogkwalitatieve producten en een duurzaam onderhoud. De gevelbeplating van Equitone is van Eternit en werd geleverd door Pontmeyer uit Oudkarspel. Met al deze materialen werd niet alleen een tijdloze ‘look’ gegeven aan de woning, maar zijn de bewoners tevens gevrijwaard van intensief onderhoud.


Eenheid en rust door contrasten
Zeer belangrijk voor een zo hoog mogelijk wooncomfort zijn zaken als elektra, domotica, en beveiliging. Hiervoor werden allereerst installatiebedrijven Van der Poll uit Oudkarspel en Coba Elektro uit Heerhugowaard gecontracteerd. Vervolgens zorgde het Belgische Kreon voor het inbouwen van de lichtarmaturen in en aan het plafond. De verlichting zelf komt van Lichtstudio van der Hee uit Amsterdam en het schakelmateriaal is van het Duitse Jung.
Net als in het exterieur heeft Marco ook in het interieur het krachtige contrast doorgezet door een combinatie van een wit plafond met zwarte armaturen.
Het idee van de houten lamellen buiten is deels ook binnen toegepast. Bij de entree zien we namelijk een stijlvolle donkere variant, die de garderobe en de toegang naar de woonkamer markeert. Een knap staaltje werk van HG Meubelmakers uit Amsterdam, die van de tot in detail uitgewerkte ontwerpen van Marco iets heel moois hebben gemaakt.
Dat geldt ook voor de keuken op maat, met een royale kastenwand in hetzelfde donkere eikenhout als de lamellen. In het midden zit een uitsparing met de spoelbak en een kraan van Quooker.
Het kookeiland werd juist in het wit uitgevoerd, met een keukenblad van corian en een gaskookplaat van ATAG. Verder werd in de keuken een witte plafond-afzuigkap van Siemens geïnstalleerd. De combi-oven en de vaatwasser zijn van Miele en de in het oog springende, rvs koelvriescombinatie is van IOMABE.
Voor de houten vloer van FHO Parketvloeren te Alkmaar is een lichtere tint gebruikt en ook in de keuken is een lichte betonvloer toegepast. Deze komt weer sterk overeen met de betonnen ombouw van de openhaard van Faber Haarden.

Levensfasebewuste architectuur
Marco van Zal heeft de grauwe villa zowel buiten als binnen een warm karakter kunnen geven. Leuk om te weten, is dat de bewoners inmiddels hebben aangegeven ‘klaar te zijn’ voor een volgende ingreep. Daarover zijn zij met elkaar in gesprek.
Het leven is nu eenmaal dynamisch en een goede architect(uur) zorgt voor een levensfasebewust huis, dat kan meegroeien. LEEM WONEN houdt je op de hoogte van de ontwikkelingen!