ARCHITECT VAN MANEN RENOVEERT
RIETGEKAPTE DUINVILLA IN NOORDWIJK
De kust bij Noordwijk aan Zee kenmerkt zich door een groot duingebied,
de zogenaamde Coepelduynen, dat zich uitstrekt tot het Noordelijke deel van Katwijk.
Katwijkers noemen het ook wel “Katwijk Noord”, mede omdat heel veel Katwijkers
in dit deel een huis hebben gekocht. Terwijl de bewoners van dit deel van Noordwijk
het over de Zuidduinen hebben. Op de bebouwing van Noordwijk aan Zee na,
beslaat het een groot natuurgebied van ca. 2.000 ha., waar de sporen van de Tweede Wereldoorlog
nog duidelijk zichtbaar zijn in de vorm van diverse bunkers en resten van de Atlantikwall….

Toplocatie
U kunt zich voorstellen, dat de bewoners van dit gebied heel zuinig op zijn op hun bijzondere leefomgeving en dat je van geluk mag spreken, wanneer je hier een stijlvolle duinvilla kunt bemachtigen. Wonen in de Zuidduinen staat gelijk aan wonen op een toplocatie. Het ligt immers direct aan zee en aan de boulevard, waar vooral de laatste jaren veel hippe, en culinair hoogkwalitatieve strandtenten zijn neergezet. Daarbij zijn steden als Den Haag en Amsterdam vanuit hier heel goed bereikbaar. Daardoor is het ook voor vermogende BN-ers een gewilde plek.
De familie Vis is één van die ‘lucky few’; zij kochten een in goede staat verkerend, karakteristiek, rietgedekt exemplaar. Dit pand uit 1928, gelegen op een perceel van ruim 1.000m2, was alleen nét een maatje te klein voor hun gezin met vier kinderen.


Wow-gevoel
Leendert en Marielle vroegen in eerste instantie vier verschillende architectenbureaus een voorstel te maken voor een verbouwing van deze duinvilla. Hoewel zij zelf geen idee hadden over hoe het eindresultaat er uit moest komen te zien, hadden zij wel als uitgangspunt, dat de oorspronkelijke stijl behouden moest blijven en dat het geheel een eigentijdse uitstraling moest krijgen.
Robert Dessing, hoofdarchitect bij architectenbureau Van Manen, gesitueerd ‘om de hoek’ van de betreffende villa, kreeg uiteindelijk de opdracht. Hij stak er volgens Leendert en Marielle zelfs met kop en schouders bovenuit. Robert: “In deze omgeving ben ik als kind opgegroeid en heb ik dit altijd al een prachtige wijk gevonden. Ik begrijp als geen ander hoe je hier wilt leven en was daarom heel gemotiveerd om hen op papier al het ‘wow-gevoel te geven. Deze verbouwing vraagt om een perfecte verbinding tussen heden en verleden. En wat mij betreft is er geen groter genot als architect om dat contrast vloeiend in elkaar te laten overlopen.”

Complex project
Voordat Robert Dessing zijn voorstel deed, verdiepte hij zich eerst in het bestemmingsplan van de Zuidduinen alsmede in eerdere bouw- en verbouwingsplannen die de laatste jaren bij de Gemeente waren ingediend. Zo vormde zich een aantal kaders, die hij stap voor stap uitwerkte in bruikbare ideeën. Zo wilde hij de uitbreiding van de duinvilla aan de achterzijde laten plaatsvinden. Hierdoor kon hij namelijk het originele aanzicht intact houden en tegelijkertijd zelfs twee nieuwe woonlagen realiseren.
Ook stelde hij vast, dat middels een herindeling in de bestaande woning, veel ruimte gecreëerd kon worden. Het heikele punt was alleen de verbinding tussen het nieuwe en het bestaande deel. Maar de hele verbouwing zou, gezien de ondergrond, sowieso een uitdaging worden.
Deze complexiteit vroeg dan ook om een aannemer met een goede staat van dienst. Van der Niet Bouw ís zo’n betrouwbaar, gezond bouwbedrijf en bovendien voor 95% werkzaam in Noordwijk. Zij renoveren en bouwen met name in het hoge woonsegment en zijn gespecialiseerd in ingewikkelde projecten. Marc Admiraal van Van der Niet Bouw werkte al eerder samen met Robert Dessing en nam deze opdracht graag aan. Marc: “Oud en nieuw verenigen op een historisch stuk grond is voor een aannemer ongeveer het leukste wat er is!”


Een geweldige klus
Die verbinding tussen oud en nieuw, de hoofdbreker, werd uiteindelijk bewerkstelligd met de bestaande trap, die nu in zijn nieuwe vorm het hart van de woning is geworden. Hij verbindt letterlijk de twee woondelen met elkaar. Vanuit de keuken in het nieuwe deel is hij goed zichtbaar en eigenlijk dé eyecatcher van deze ruimte.
Via deze trap kom je aan de achterzijde uit op de nieuwe master suite, met aangrenzend een ruime inloopkast, een badkamer en een fitnessruimte. Dit geheel wordt afgedekt met rietgedekte mansardekap, die mooi overeenkomt met de bestaande mansardekap van het oude deel. Marc: “Rietdekkersbedrijf De Bruin en Zn. vond dit overigens een geweldige klus om te doen. De vele details, zoals bepaalde glooiingen en ontluchtingen, vragen om vakwerk en dat hebben ze ook geleverd.”

Een beetje ‘body’
De outdoor shutters van Livium aan de buitenzijde bij de slaapkamer, maken het geheel helemaal af. Robert Dessing had dit in het oorspronkelijke plan ook al meegenomen. De plaatsing van deze shutters was een van de laatste aanpassingen. Marielle Vis: “Deze grote raampartij had nog een beetje ‘body’ nodig en deze shutters maken de duinvilla nu echt helemaal af.”
Ook de nieuwe, royale keuken heeft een beetje ‘body’ gekregen. Niet alleen door het grotere vloeroppervlak, maar met name door het XXL-kookeiland. Net als het andere timmer- en meubelwerk, werd het kookeiland op maat gemaakt door RMR Interieurbouw. Het robuuste werkblad is van composiet en komt van Dekton.


Inspiratie
Voor het interieur heeft Marielle overal inspiratie opgedaan. “Hoewel ik globaal wel wist welke stijl ik wilde neerzetten, had ik me voor dit project eigenlijk nog veel beter in het voortraject moeten voorbereiden. Desalniettemin ben ik heel blij met het resultaat en krijg ik veel complimenten. Zelfs van echte kenners!
Ik ben wel op tijd gestart met het maken van moodboards. Ook liet ik mij inspireren door beurzen, woonwinkels en showrooms. Ik ben echt overal geweest. Heel blij was ik ook met het advies van Marian Vaartjes van CioMé. Zij is bouwkundig heel sterk en ik heb met haar een kleurenplan gemaakt. Met haar kennis en bekwaamheid, kon zij mij heel veel passende aanbevelingen doen.

Eenheid
Waar ik ook heel content mee ben, zijn de verlichtingsarmaturen van Moooi en Modular via Maretti en het lichtplan dat Paardekooper-Hulst uit Naarden voor ons maakte. Het electrawerk werd vervolgens verricht door De Wit uit Rijnsburg. Een lichtplan is een van de belangrijkse elementen van een interieurontwerp. Met slechts een kleine investering in het plan zelf hebben we het maximale aan woongenot bereikt. Ik zou dat iedereen willen aanraden!
De raamdecoratie is van Sunway en werd door Haasnoot Wonen uit Katwijk aan Zee verzorgd en de stalen binnendeuren komen van Simply Steel uit Bodegraven. We vonden het belangrijk om de deuren en ramen eenzelfde stijl te geven. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant hebben we voor zwart gekozen. Dat zorgt voor een bepaalde eenheid.
Qua meubelen zie je nu een combinatie van oud en nieuw. Hiervoor heb ik veel inspiratie opgedaan bij woonwinkels als RAW Interior en Noort Interieur.
De gietvloer werd ons in eerste instantie afgeraden door Marc van Van der Niet Bouw. Het is natuurlijk een gevoelig product en gezien de complexe aansluitingen hebben we zeker een aantal alternatieve overwogen. Maar uiteindelijk zijn we toch voor gebruikersgemak in combinatie met esthetiek gegaan en heeft Coat-it het prachtig aangebracht.”
“ALS INHEEMSE OMWONENDEN JE COMPLIMENTEREN,
DAN HEB JE HET DENK IK GOED GEDAAN”
Dat zou je ter afsluiting wel over het gehele project kunnen zeggen: functionaliteit en esthetiek met inachtneming van oorsprong komen hier mooi samen. Robert: “Dat is zeker zo. Wanneer zelfs de zogenaamde ‘inheemse’ omwonenden je complimenteren met het eindresultaat, dan hebben we het volgens mij heel goed gedaan.”