CITY VIBES IN STATIG GRACHTENPAND
LEEM WONEN schuift, na eerst een halfuur rondjes gereden te hebben op zoek naar een parkeerplek,
’s morgens al vroeg aan in de salon van het karakteristieke grachtenpand. Daar ben ik direct getuige
van een deel van het drukke gezinsleven dat zich hier doordeweeks afspeelt.
De jongste dochter moet naar ballet, de hond moet uit, bezoek moet worden ontvangen
en tussendoor moet er ook nog gewerkt worden.
Deze plek in Amsterdam leent zich uitstekend voor de snelle boodschap op de fiets,
de activiteiten van de kinderen, de werkplek van het gezinshoofd
en de creatieve geest van de vrouw des huizes.

Authentieke elementen
Waar de een opgroeide in Watergraafsmeer en de ander al langer in hartje centrum woonde en werkte, was het heel logisch om hier een woning te zoeken. “We hebben eerst op de Keizersgracht gewoond en later zijn we naar deze woning verhuisd.”
Dit grachtenpand is gebouwd in 1640 en gelukkig zijn er nog vele authentieke elementen bewaard gebleven en waar dat niet het geval is, zijn ze toegevoegd. Zo staat er in de salon een originele marmeren schouw en zijn de oorspronkelijke balken van het plafond goed zichtbaar.
Waar zij nog waarachtige zaken mistten, voegden zij die toe. Zoals bijvoorbeeld de schouw van Piet Jonker in de eetkamer en de trapleuning, die geïnspireerd is op de trappen uit De Kleine Comedie. Mandy liet ‘m op maat maken door Dokter Interieurbouw uit Barneveld. “Zij zijn echt ware tovenaars en leveren hoogwaardig vakmanschap. Ik vind ‘m heel goed gelukt en ben er dan ook zeer blij mee”, aldus Mandy.


Knipoog naar de Gouden Eeuw
Hier en daar hangen kunstwerken van de zwager van Mandy. Zo op het eerste gezicht lijken het stillevens die tussen de Meesterschilders in de eregalerij van het Rijksmuseum niet zouden misstaan. Maar als ik de details bestudeer, zie ik dat de kunstenaar gebruik heeft gemaakt van een digitale fototechniek en vooral in zijn creatie plastic voorwerpen laat zien. Het vertelt iets over de tijd waarin we nu leven, waarbij stadsgebruikers al dan niet moedwillig hun rommel achterlaten op de straten en in de grachten.


Serieuze verbouwing
Voor een grachtenpand is de woning vrij ondiep en breed, waardoor het licht dat van voren en van achteren komt, elkaar goed raakt. Mandy vertelt dat zij door Snitselaar’s Bouwbedrijf uit Barneveld wel een aantal obstakels uit de weg hebben laten ruimen om nog meer licht in de woning toe te laten. In de keuken is de trap verbreed en een wand verwijderd alsmede in de master bedroom. “Dat hebben we naar eigen idee laten uitvoeren. Mijn man is bouwkundig onderlegd en als Interior Designer heb ik oog voor de inrichting van een woning. Deze oplossingen hebben ons vooral optisch meer ruimte opgeleverd.“
De stijl van het interieur kenmerken we als ‘stads eclectisch’. Het is vooral aangepast aan de locatie en aan het grachtenpand zelf. De bijzondere vondsten en persoonlijke smaak van de bewoners maken deze sfeer helemaal af. Zoals het opvallende behang van Kelly Wearstler, de design meubelen van Maxalto (van Edha Interieur), de kunstwerken die werden gekocht op de Affordable Art Fair en de iconische Spectrum Fauteuil, ontworpen door Gerrit Rietveld.

Ben je op zoek naar een stads, eclectisch interieur, laat het mij weten. Dan breng ik je graag in contact met Interior Designer Mandy Vroegop.