INNOVATIEF ALAPE VERSTEVIGT MARKTPOSITIE
MET NIEUWE OPPERVLAKKEN
Het toonaangevende, Duitse label Alape concentreert zich al jaren op sanitaire producten
en volgt daarbij een eenduidige filosofie: karakteristieke vormentaal die hand in hand gaat
met de natuurlijke eigenschappen van geglazuurd staal. Vorig jaar bracht Alape een aantal nieuwe,
innovatieve oppervlakken uit, waarmee het bedrijf zijn marktpositie behoorlijk verstevigde.
En sterker nog: Alape pakte meteen door op de ingeslagen route die ‘surface design’ heet,
en die met Biocolor en Metallic Dark Iron begon….

Trendsetter
Alape werd in 1896 opgericht door Adolf Lamprecht in Penig als een bedrijf voor emaillen producten. Door de jaren heen ontwikkelde Alape zich tot een trendsettende specialist in de sanitaire sector, die niet zelden nieuwe toepassingen in spectaculaire vormen en kleuren op de markt bracht.
In 1980 ging het bedrijf een samenwerking aan met Dieter Sieger; destijds Duitsland’s meest prominente en onderscheidende ontwerpers. Sieger maakte geschiedenis door stilistische en culturele oriëntatie in de badkamer tot een kernpunt van zijn ontwerp te maken. Hij ontwikkelde verschillende baanbrekende en award-winning badkamerconcepten en –producten, waaronder ook voor Alape.


Creatieve topprestaties
Alape wordt gekenmerkt door de jarenlange knowhow op het gebied van staalverwerking en het continue streven naar innovatie. Het werken met geglazuurd staal heeft het bedrijf altijd geïnspireerd en aangezet tot creatieve topprestaties. Door de uitbreiding van het aanbod aan oppervlakken geeft Alape het bestaande assortiment niet alleen een nieuwe impuls, maar benadrukt het hiermee ook de materialiteit en vormgeving van zijn producten. Daarbij geeft Alape een stijlvolle invulling aan de ontwikkeling die de badkamer momenteel doorgaat; van sanitaire ruimte tot sfeervolle wellness en wellbeing.


Natuur als uitgangspunt
Voor de nieuwe oppervlakten vormde de natuur het uitgangspunt. ‘Terra’ is gebaseerd op de matte en poederachtige uitstraling van aarde en de kleuren van steen en hout. En ‘Aqua’ heeft het kleurverloop van de oceaan en dezelfde glasheldere look als water.
De producten van Alape bevatten enkel en alleen grondstoffen van moeder aarde: ijzererts, glaskwarts, borax of veldspaat, keramiek, kleurpigmenten en water. Bovendien zijn ze 100% recyclebaar. Niet alleen aan het einde van de gebruiksfase maar ook tijdens het productieproces, waarbij afval teruggaat naar de leverancier voor hergebruik in andere industrieën.

Exclusieve uitnodiging
Om nader kennis te maken met de producten van Alape, werd onze redactie in februari uitgenodigd bij het bedrijf, dat gelegen is in het historische stadje Goslar. Na een zeer comfortabele trein- en taxirit werden we hartelijk ontvangen in de prachtige showroom van Alape. Daar kregen we aan de hand van een rondleiding een behoorlijke indruk van de diversiteit en kwaliteit van de totale collectie.
Tevens werden we verrast met een preview van een gloednieuw product, dat in samenwerking met Christian Sieger is ontworpen. Dit nieuwe ontwerp betreft een ultieme combinatie van het verleden van Alape en de behoeften en eisen van vandaag.


Traditioneel vakmanschap
De volgende ochtend wachtte ons een rondleiding door de fabriek van Alape, gelegen op een terrein dat vroeger werd gebruikt om leisteen te vervaardigen van klei uit de Rammelsberg en waarnaast nog altijd de woning van de familie Lamprecht staat.
Hier maakten we op levendige wijze kennis van het productieproces. Natuurlijk zijn de machines waarmee bijvoorbeeld het staal in mallen wordt geperst groot en imposant. Maar het waren juist de arbeiders die de meeste indruk op ons maakten. Het vervaardigen van de basis van de waskommen en het glazuren daarvan wordt voor het grootste deel op traditionele wijze met mensenhanden uitgevoerd. Het lassen, slijpen, reinigen, het mengen van kleuren, het spuiten en het controleren op oneffenheden; alles is puur handwerk en alleen waar nodig wordt een machine ingezet.


Kleur wordt het nieuwe wit
Na deze indrukwekkende tour vertelde Andrea Jürgens, Head of Creative Management, ons tot slot over de toekomstplannen van Alape. Het bedrijf is zich er zeer van bewust dat ‘surface design’ een steeds belangrijker onderdeel wordt voor high-end interieurs en dus een interessant item is voor interieurontwerpers. Het is daarom logisch dat Alape zich op dit vlak nog verder wil ontwikkelen. Momenteel wordt bij Alape achter de schermen gewerkt aan ‘shiny surfaces’ en experimenteren zij met materialen als messing, goud en koper.
En hoewel wit met grijs nog altijd domineert in de badkamer, merkt Alape dat er langzaam maar zeker behoefte komt aan meer kleur en variatie. Andrea: “Persoonlijk laat ik mij graag inspireren door kleurrijke ontwerpers als Patricia Urquiola. Ik kijk nu al uit naar de komende editie van de Milan Design Week, waar ik naast de Salone del Mobile ook ideeën wil opdoen in de wijk Brera en een bezoek zal brengen aan de Italiaanse merken Boffi en Antionio Lupi.
Ik heb er alle vertrouwen in, dat het nieuwste ontwerp hoge ogen gaat gooien en kijk enorm uit naar die glanzende en kleurrijke toekomst van Alape!