Ik beken;
ik houd van Delfts Blauw in huis!
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar doe het nu toch:
ik hou van Delfts Blauw.
Het is mijn guilty interior pleasure…al jaren. En ik kom er maar niet van af. En waarom zou ik ook?
Het is weer ‘hot and happening’!
Niet voor niets liep ik bij de entree van de Masters of Luxury Fair tegen deze prachtige Delfts Blauw beschilderde XL-appel op! In het paviljoen van InsideOUT Luxury stonden nog veel meer exemplaren, zoals je in mijn blog over ‘Masters of LXRY’ blog kunt zien.
Het zijn niet die toeristische klompjes of andere souvenirs, maar de mooie Delfts Blauwe woonaccessoires. Je komt ze bij ons thuis hier en daar tegen: de deurknopjes van de kledingkasten in onze slaapkamer, een olie- en azijnstel, twee prachtige vazen, een IXXI met Delfts Blauwe Bordjes uit het Rijksmuseum, een oude Chinese tabakspot en ga zo maar door.
Al sinds 1653 wordt Delfts Blauw vervaardigd in Delft. Destijds was het vooral een goedkoop alternatief voor het dure blauw-witte Chinese porselein en werd er in de Gouden Eeuw goed geld mee verdiend. Door o.a. de opmars van goedkoper witgoed en de ontdekking van porselein in Duitsland, koos men voor massa productie.
Op de Porceleyne Fles in Delft na, waar dus nu al ruim 360 jaar het zogenaamde kleipap in gipsvormen wordt gegoten tot aardewerk en waar ook nog altijd het handschilderen en het hele proces op authentieke wijze plaatsvindt.
Dutch Designer Marcel Wanders heeft zelfs een compleet eigen collectie – door hem zelf beschilderde – Delfts Blauwe items en gaf wederom aandacht aan dit fenomeen tijdens zijn tentoonstelling Pinned Up in het Stedelijk Museum in februari vorig jaar.
Ook in de woonmagazines en op diverse blogs wordt regelmatig aandacht besteed aan Delfts Blauw en blauw porselein. Zo hebben VT Wonen en Libelle al behang getoond, komen de kommetjes en de mokken van Pols Potten regelmatig langs en doen de bordjes het ook nog steeds erg goed, zowel op tafel als aan de muur. In de Residence van deze maand worden de eigentijdse Arita-porseleinen borden getoond. En Elisah Jacobs van Interiorjunkie heeft de blauwe KLM-huisjes aan haar muur hangen; echt een superleuk idee!
Ik heb nog zo’n oude Chinese tabakspot, die wil ik wel verkopen, weet u misschien de waarde ervan.
Beste Alex, excuses voor mijn late antwoord! Een oude Chinese tabakspot…. ik heb er zelf ook eentje thuis. Ik zou je adviseren deze te laten taxeren door een professional. Niet geschoten is altijd mis! Succes.