RON ASTROBAR KRIJGT SNUFJE
STOUTE GLAMOUR VAN HIP STUDIO
Ik tref Maxine en Wim Hoopman van HIP Studio op een ideaal ‘cappuccino tijdstip’ aan
bij Ron Gastrobar op de Sophialaan 55 in Amsterdam-Zuid. Altijd een fijne plek om neer te strijken,
op ieder moment. Zo ook op deze ochtend, wanneer het buiten sneeuwt
(hoe mooi is Amsterdam als het sneeuwt!) en de radio wat luider staat dan gemiddeld.
Arbeidsvitaminen zullen we maar zeggen. Even later komt de sterren chef-kok zelf binnen.
Scherp als hij is, regelt hij meteen dat de zojuist afgeleverde dozen koffie naar ‘achteren’
worden gebracht en dat de muziek zachter wordt gezet. Wanneer hij aanschuift,
stelt hij mij de eerste vraag: “En, hoe vind je het geworden?”

Laagdrempelige luxe
Toen Ron Blaauw in 2013 aankondigde dat hij zijn gelijknamige sterrenrestaurant zou sluiten en een nieuw, ‘back-to-basic’ restaurant genaamd Ron Gastrobar ging openen, bracht dat heel wat teweeg. Onverwachts en onbedoeld kreeg hij meteen weer een Michelinster en al snel groeide Ron Gastrobar uit tot een begrip.
Onlangs besloot hij het interieur in een nieuw jasje te steken. “Deze plek leent zich goed voor een tijdloze, luxe en internationale setting met een bepaalde laagdrempeligheid. In het restaurant gedeelte wilde ik wel weer linnen op de tafels, op de verhoging een mix van chique en informeel en bij de bar een combinatie van laag en hoog zitten.”


HIP Studio
Al vanaf de opening van zijn allereerste restaurant werkt Ron Blaauw samen met HIP Studio als het gaat om de interieurconcepten. “Tussen Wim, Maxine en mijzelf bestaat een goede chemie. We begrijpen elkaar. Als ik iets anders wil, dan gaan we direct aan de slag. Ik kom zelf met input en inspiratie vanuit mijn reizen, neem hen mee in mijn visie. We bezoeken vaak inspirerende plekken met elkaar, maar gaan ook los van elkaar op pad. Vervolgens komen we weer bij elkaar, wisselen bevindingen en gedachtes uit, sparren nog wat en kort daarna vertalen zij dat in een concept dat mij 9 van de 10 keer meteen aanspreekt. Ik vertrouw er ook volledig op dat het goedkomt in de uitvoering. Om een voorbeeld te geven: een dag voor de opening van Nacarat kwam ik terug van vakantie. Mocht ik iets hadden willen wijzigen, was daar amper nog tijd voor geweest. Maar toen ik binnenstapte, kreeg ik meteen een ‘wow-gevoel’. Dat verwacht ik en dat krijg ik ook.”


Een beetje stout
Voor de aanpassing vond Ron Blaauw zijn inspiratie onder andere in New York. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de typische metalen toegangsdeur naar de bar, die HIP Studio ontwierp en een brass finish gaf. Het waren echter Maxine en Wim die tegen het zogenaamde vertrekpunt van de verbouwing aanliepen; namelijk het kunstwerk van Cobra Art dat nu aan de wand hangt. “Toen we dit werk zagen, wisten we meteen dat dit de basis moest zijn van ‘Ron Gastrobar 2.0’. Een beetje stout, Moulin Rouge, maar toch ‘classy’.”
Die stoute elementen, en de rode tinten van het kunstwerk werden vertaald naar met velvet beklede banken. Het vleugje luxe werd doorgezet met brass details in de wandpanelen, de plinten en de verlichting. Daarnaast zorgt het groene marmer van de bar en de tafels voor een tijdloze, cosmopolitische look. De halfronde zitjes aan de straatzijde zijn bekleed met een stof in goudgeel en de hanglampen komen van een jonge topontwerper uit Londen.


Naar een hoger plan
In de afgelopen jaren zagen we restaurants van Ron Blaauw zowel sluiten als geopend worden. Ik stel me daarom zo voor, dat werken met hem voelt als een soort rollercoaster. “In zekere zin wel, maar wij zijn zelf ook heel energiek, gewend aan dynamiek en in staat om snel te schakelen of bij te sturen. Drie dagen voor de re-opening van deze locatie vonden we bijvoorbeeld dat er nog iets aan kracht miste in het interieur. Ter plekke bedachten we, dat de kozijnen aan de binnenzijde een donkere kleur moesten krijgen. Dergelijke dingen gebeuren wel vaker. Dan appen we Ron en als hij overtuigd is van het feit dat wij ervan overtuigd zijn, dan doen we het. In dit geval regelden we direct een schilder en was het op tijd klaar. We doen graag nét dat extra stapje voor een topresultaat.
We kunnen ook weleens een flinke discussie hebben. Wij zijn nu eenmaal geen top chef en Ron is geen interieurontwerper. Maar we accepteren allebei ‘nee’ van elkaar. Juist dat rebelse, dat eigenwijze, brengt ons allen naar een hoger plan.”


Het was gezellig
Als ik Ron vraag naar zijn ambities voor de toekomst, haalt hij in eerste instantie zijn schouders op. “Ik ben eigenlijk gewoon heel erg blij met wat er nu staat. Ron Gastrobar is een geweldig concept, wat ik steeds weer een nieuwe creatieve impuls kan geven. De krampachtigheid van het sterren koken heb ik er op een stijlvolle manier uit weten te halen zonder op kwaliteit in te boeten. Ik wil blijven koken voor mensen die ‘gewoon’ goed willen eten. Het grootste compliment dat je mij kan geven, is dat het gezellig was. Bovendien ben ik een echte Amsterdammer. Natuurlijk heb ik weleens gedacht aan een Gastrobar in het buitenland, maar ik heb het hier ontzettend naar m’n zin.”

Ik vond het ook gezellig en reserveer meteen een tafeltje voor een diner later deze maand! Wil jij ook gastronomisch genieten op niveau maar dan anders? Check dan de site!