STADSTUIN BIJ STADSVILLA VAN REMY MEIJERS;
CHAPEAU VOOR BIESOT!
De ontwerpen van Remy Meijers zijn zeer geliefd onder de lezers van LEEM Wonen.
Zo ook deze, van de stadsvilla uit 1900 die hij volledig in ere herstelde.
Toen ik dit ontwerp publiceerde, kreeg ik al snel een berichtje van Bart Biesot,
eigenaar van Biesot Tuinen en Parken en een goede bekende van mij.
Bart legde jaren geleden namelijk, toen nog samen met zijn vader, ook onze tuin in Hillegom aan.
Hij vertelde, dat hij de stadstuin bij deze villa had ontworpen. Hoe leuk is dat?!
En vandaag laat ik ‘m aan jullie zien. Zeg nou zelf: een plaatje toch?



Slim ontwerp
Met de jarenlange ontwerpervaring van Biesot was zelfs het grootste uitdaging in deze tuin nog niet groot genoeg. Je moet weten, dat Remy Meijers wegens een herindeling van de ruimtes, de woonkamer op de eerste verdieping had geplaatst en de slaapkamer op de begane grond. De bewoners wilden uiteraard vanaf de woonkamer en de aangrenzende keuken naar de tuin kunnen kijken, maar die lag een etage lager.
Biesot loste dat op door meerdere terrassen aan te creëren, waarvan eentje op dezelfde hoogte als de woonkamer en de keuken met een trap naar degenen ter hoogte van de slaapkamer op de begane grond. Twee vliegen in één klap dus!


Intiem en besloten
Hoewel de meeste stadstuinen redelijk besloten zijn, kun je er niet altijd genieten van je privacy. Door de hoge panden om je heen, heb je altijd wel ‘last van inkijk’. Biesot liet daarom aan de achterzijde eerst een aantal leibomen plaatsen. En vlak daarvoor vulde hij dat aan met grote, reeds volwassen bamboestruiken, die ook in de winter lekker groen blijven. Zo ontstond direct een intiemere sfeer.
Tegen de schuttingen aan de zijkanten plaatste hij hagen van twee meter hoog, waarmee het besloten gevoel goed tot zijn recht komt en je je beter kunt afsluiten van de buren.
Want hoe leuk buren ook kunnen zijn, ze hoeven niet alles te zien en te horen!
Verschillende kleuren en materialen
Op alle mogelijke manieren is gebruik gemaakt van verschillende kleuren en materialen. Allereerst zie je op de grond een combinatie van strakke grijze tegels met klassieke gebakken klinkers. Beiden passen uitstekend bij de architectuur van de oude villa. De vloer van het verhoogde terras bestaat uit hardhouten planken waar grote glasplaten in zijn gelegd. Niet alleen een mooi contrast, maar ook heel functioneel aangezien het daglicht dan toch nog beter de slaapkamer bereikt.
En heb je de ballustrade gezien? Het staaldraad in combinatie met de houten leuningen heeft iets maritiems. Een knipoog naar de grachten? En terwijl de schutting grenzend aan het lounge terras in de oorspronkelijke houtkleur is gelaten, heeft de rest een zwarte verflaag gekregen. Dat geeft de tuin net iets meer spanning en diepte.

“hoe leuk buren ook zijn,
ze hoeven niet alles te
zien of te horen!”
Groen, groen, groen!
En last but not least heeft Biesot natuurlijk een prachtig groenplan uitgewerkt. In het midden van de tuin zie je een kleurrijke vakbeplanting met Vrouwenmantel, Lavendel en de witte Hortensia Annabelle, wat mooi contrasteert met de groenblijvende vakken die op deze manier als kader van de tuin fungeren.
Ik ben dol op buxus, en mij valt dan ook het vak met buxuswolken op. Supergaaf in de winter, wanneer je vanuit de slaapkamer ziet dat het heeft gesneeuwd!
De pot met de vijgenboom is hier als blikvanger neergezet. Deze heeft niet alleen een rol in het altijd aanbrengen van hoogteverschillen, maar geeft ook een karakteristiek tintje aan de tuin.


Wat een heerlijke stadstuin bij de heerlijke stadsvilla van Remy Meijers! Chapeau voor Biesot!