INSIDE BLINDS ORGANISEERT GIN TASTING
VOOR DE MASTERS OF INTERIOR
Sinds februari jl. heeft het Belgische Inside Blinds zijn intrek genomen in ETC Expo te Culemborg;
de ‘place to be’ voor de interieurliefhebber en de branche professional.
Om op gepaste wijze kennis te maken met de Nederlandse Masters of Interior,
stelde ik Stieven Victor (CEO van Inside Blinds) voor een bierproeverij te organiseren.
De liefde voor bier is tenslotte wat we gemeen hebben met onze zuiderburen.
Stieven gaf echter aan zelf meer met Gin en chocola te hebben en dus kwamen we overeen
dat het een heuse Gin Tasting moest worden, aangevuld met Belgische chocolade.
Een onvergetelijke ervaring! Ik denk niet dat onze Hollandse vrienden dit snel zullen overtreffen….

Een brouwsel van weleer
Ook in de tijd van de Inca’s en de Maya’s was men altijd op zoek naar nieuwe, dorstlessende drankjes. Koningen en Koninginnen gaven geregeld hun brouwers de opdracht een hemels drankje te maken. Op een dag creëerden zij een geheim recept, waarvan tot op de dag van vandaag alleen bekend is gemaakt dat er een vleugje cacao in zit. Ze noemden het ‘Xocoatl’. Dit brouwsel van weleer werd uitsluitend geschonken voor de elite: koningen, koninginnen en goden. Het zou hen een intelligent brein en een lang leven geven.
De Engelsen hebben de gin verder op de kaart gezet. Bij ons is het beter bekend als ingrediënt van de klassieke Martini. Het zijn echter de Belgen die dit specifieke recept eeuwen later hebben opgepikt. Vervolgens serveerde X-Gin deze mythische drank onlangs dus uit bij de interieurelite van Nederland: de Masters of Interior.


Spannende mix
X-Gin combineert het Belgische cacao met bosbessen, een 15-tal kruiden en een vleugje vanille. Dat maakt deze gin tot een spannende en passievolle mix van natuurproducten met een intense, aromatische smaakbeleving.
Het perfecte aperitif is volgens X-Gin een glas gevuld met crunched ice, 50ml X-Gin, 200ml tonic (bijv. een van de smaakjes van Schweppes), paar stukjes cacao schaafsel en een aantal frambozen. Als ‘after dinner’ digestief adviseert X-Gin 5ml pure X-Gin, crunched ice en een paar frambozen. Lijkt mij ook een leukere afsluiter dan bijvoorbeeld koffie!
Waar bier vaak samengaat met bitterballen, gaat gin heel goed met gevulde bonbons. X-Gin had speciaal voor deze gin tasting een aantal stijlvolle serveerplankjes van Belgisch hardsteen vol bonbons meegenomen. En ín deze bonbons staken zij pipetjes gevuld met verschillende drankjes, waaronder bijvoorbeeld Jack Daniels. Wat een smaakexplosie! Echt verrukkelijk.

Koele versnapering
Om deze gin tasting tot een heuse ‘experience’ te verheffen, ging X-Gin nog een stapje verder. Zij voegden stikstof toe aan het geheel. Zo werden de met chocoladevlokken gevulde koekhoorntjes in de stikstof gedoopt, wat voor een lekkere ‘coole bite’ zorgde. Ook werd een scheutje stikstof aan de gin in de glazen toegevoegd, waardoor het al bubbelend en rokend werd opgediend. Heel spectaculair!
Deze koele versnaperingen vielen dan ook erg in de smaak bij de Hollanders. Ze waren zelfs erg onder de indruk. Wellicht ook een beetje overtroefd? Ik heb het menigeen horen zeggen: “Wat moeten wij de volgende keer nu verzinnen om dit te overtreffen?” Nou ja, ik kan wel een suggestie doen…. Wij Hollanders zijn volgens mij beter in barbecueën dan de Belgen. Nederland is echt een barbecue-land. En aangezien het steeds mooier weer wordt, zou ik op de volgende samenkomst de barbecue maar aanzetten. Dan serveren wij er gewoon een flesje Heineken bij!

